hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 4 - Τεύχος 2 - 2015

Περιεχόμενα

 • Bullet42 1

  Άρθρο Σύνταξης

 • Bullet42 2

  Χειρουργική θεραπεία στο καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου της ρινικής άλω της γάτας

 • Bullet42 3

  Aντιμετώπιση εκτεταμένου μερικού και ολικού πάχους εγκαύματος σε σκύλο με ιατρικό μέλι

 • Bullet42 4

  Κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα στη χρόνια ηπατίτιδα του σκύλου
  Προοπτική μελέτη 19 περιστατικών

 • Bullet42 5

  Θυμηθείτε πως...
  ...γίνεται η εφαρμογή της δοκιμής Schirmer και της δοκιμής της φλουορεσκεΐνης

 • Bullet42 6

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας. Τί, πού, πότε...

 • Bullet42 7

  Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

 • Bullet42 8

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 • Bullet42 9

  Επιστημονικές διημερίδες 2016

 

Άρθρο Σύνταξης

Μια ακόμη επιτυχία για την ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

Στις 14 Μαΐου 2015, στην Μπανγκόγκ της Ταϋλάνδης, η Ελληνική Εταιρεία Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.) έγινε δεκτή ως πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Κτηνιατρικής Μικρών Ζώων (WSAVA) στη διάρκεια της Γενικής της Συνέλευσης.

Η υποψηφιότητα της Εταιρείας μας είχε προετοιμασθεί προσεκτικά και πληρέστερα, μετά την απόλυτη ισοψηφία σε ανοικτή ψηφοφορία (πρώτη φορά καταγράφηκε στη μακρόχρονη ιστορία της WSAVA απόλυτη ισοψηφία για οποιοδήποτε θέμα) όταν είχαμε θέσει υποψηφιότητα στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση της WSAVA στο Κεϊπτάουν της Ν.Αφρικής, τον Σεπτέμβριο του 2014, με αποτέλεσμα η αρνητική ψήφος του Πρόεδρου της WSAVA να αναστείλει προσωρινά την εκλογή μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Aντιμετώπιση εκτεταμένου μερικού και ολικού πάχους εγκαύματος σε σκύλο με ιατρικό μέλι

> Περίληψη
Σκύλος 9 ετών, ακαθόριστης φυλής προσκομίστηκε για την αντιμετώπιση θερμικού εγκαύματος μερικού και ολικού πάχους το οποίο κάλυπτε 45% του σώματός του συμπεριλαμβάνοντας και τη ράχη, τα πλάγια θωρακικά και κοιλιακά τοιχώματα και την κάτω κοιλιακή χώρα, την έσω επιφάνεια των μηρών, και την οπίσθια επιφάνεια των αγκώνων. Χορηγήθηκε ιατρικό μέλι (L-Mesitran® soft) στην περιοχή του εγκαύματος σε καθημερινή βάση και η επίδεση έγινε με μη επικολλούμενα επιθέματα με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση μέσω της συστολής του δέρματος και της επιθηλιοποίησης 35 ημέρες μετά από την αρχική προσκόμιση. Το ιατρικό μέλι μπορεί να χορηγηθεί ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση για την θεραπεία των εκτεταμένων εγκαυμάτων του δέρματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

....γίνεται η εφαρμογή της δοκιμής Schirmer και της δοκιμής της φλουορεσκεΐνης

> Εισαγωγή
Η δοκιμή Schirmer και η δοκιμή της φλουορεσκεΐνης είναι δυο απλές διαγνωστικές δοκιμές που εφαρμόζονται πολύ συχνά για τη διάγνωση ορισμένων οφθαλμολογικών παθήσεων στα ζώα συντροφιάς. Η σωστή εκτέλεση των δοκιμών αυτών ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες λανθασμένης ερμηνείας των αποτελεσμάτων τους, και οδηγεί στην ασφαλή διάγνωση.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Pathology of domestic animals»

Εκδόσεις: Elsevier

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η 6η έκδοση του πιο πολυδιαβασμένου βιβλίου αναφοράς παθολογικής ανατομικής των κατοικίδιων ζώων με τίτλο ‘’Pathology of domestic animals’’ των Jubb, Kennedy και Palmer. Το βιβλίο αυτό διατηρεί εδώ και δεκαετίες την πρωτοκαθεδρία στην περιγραφή παθολογικών καταστάσεων που αφορούν το σκύλο, τη γάτα, τα ιπποειδή, το χοίρο καθώς και τα μικρά και μεγάλα μηρυκαστικά. Σε όλες τις εκδόσεις, βασικό στόχο του έχει την περιγραφή της παθογένειας τόσο σε συνήθεις όσο και σε σπανιότερες νοσολογικές οντότητες και τον προσδιορισμό χαρακτηριστικών ευρημάτων που συμβάλουν στη διάκριση των διάφορων παθολογικών καταστάσεων, και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο που να καθιστά δυνατή τη χρήση του τρίτομου αυτού βιβλίου από τον προπτυχιακό κτηνίατρο έως τον παθολογοανατόμο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιστημονικές Διημερίδες 2016

Οι επιστημονικές Διημερίδες, τα επιμορφωτικά Σεμινάρια του Σαββατοκύριακου, που διοργανώνει η ΕΛΕΚΖΣ σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν με πολύ αγάπη, μεράκι και αφοσίωση στην ιδέα της αποκέντρωσης στην παροχή γνώσης.

Τα περιφερειακά σεμινάρια έτυχαν μεγάλης αποδοχής και αυτό ήταν ένα παραπάνω έναυσμα για τη συνεχή βελτίωση τους στην οργάνωση και στην θεματολογία ενώ ταυτόχρονα απέδωσαν σημαντική βοήθεια στην επιστημονική και επαγγελματική χειραφέτηση μας. Με δεδομένη την συνεχή εξέλιξη της Κτηνιατρικής Επιστήμης και τις ασταμάτητα δημιουργούμενες ανάγκες επιμόρφωσης, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι ο «κορεσμός» είναι κάτι σαν τα όρια του Σύμπαντος.

Διαβάστε Περισσότερα

Χειρουργική θεραπεία στο καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου της ρινικής άλω της γάτας

> Περίληψη
Το καρκίνωμα του πλακώδους επιθηλίου (ΚΠΕ) της ρινικής άλω είναι ένα κακόηθες νεόπλασμα που συχνά εμφανίζεται σε υπερήλικες γάτες. Η μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και το ανοικτόχρωμο ή αποχρωματισμένο δέρμα ή το δέρμα με αραιό τρίχωμα θεωρούνται ως οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του ΚΠΕ. Αυτό το νεόπλασμα μπορεί να εξελίσσεται αργά και να είναι τοπικά διηθητικό με μειωμένη τάση για μεταστάσεις στα επιχώρια λεμφογάγγλια ή τους πνεύμονες. Οι δερματικές αλλοιώσεις χαρακτηρίζονται από ερύθημα, εφελκίδες, διαβρώσεις ή βαθιά έλκη. Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό και την κλινική εξέταση και μπορεί να επιβεβαιωθεί με την ιστοπαθολογική εξέταση του δέρματος. Η εκτομή της ρινικής άλω είναι η συστηνόμενη θεραπεία για το διηθητικό ΚΠΕ. Η πρόγνωση συνήθως είναι από καλή έως εξαιρετική με ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα σε πλήρη εξαίρεση του νεοπλάσματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα στη χρόνια ηπατίτιδα του σκύλου

Προοπτική μελέτη 19 περιστατικών

> Περίληψη
Η χρόνια ηπατίτιδα (ΧΗ) του σκύλου είναι μια ομάδα νοσημάτων του ήπατος χρόνιας διαδρομής, διαφορετικής και εν πολλοίς άγνωστης αιτιολογίας, με παρόμοια κλινική και εργαστηριακή εικόνα και διαφοροποιήσεις σ’ ότι αφορά τα ιστοπαθολογικά χαρακτηριστικά του ήπατος, την πρόγνωση και τη θεραπεία.
  Η παρούσα προοπτική μελέτη αφορά σε 19 σκύλους με ΧΗ που προσκομίστηκαν, εξετάστηκαν, διαγνώστηκαν, τους χορηγήθηκε θεραπεία και παρακολουθήθηκε η εξέλιξη τους στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2014. Ο αριθμός των ζώων αυτών προήλθε από σύνολο 35 ζώων που κατά την ίδια χρονική περίοδο προσκομίστηκαν στην συγκεκριμένη κλινική με συμπτώματα συμβατά με αυτά της ηπατικής νόσου. Ως κριτήριο ένταξης των 19 ζώων χρησιμοποιήθηκε η ιστοπαθολογική εικόνα που ήταν συμβατή με αυτή της ΧΗ.
  Η πλειονότητα των σκύλων ήταν ακαθόριστης φυλής με μέσο όρο ηλικίας τα 6,5 έτη. Τα συχνότερα αίτια προσκόμισης ήταν η κατάπτωση, η ανορεξία και ο έμετος. Αιματολογικές διαταραχές αν και καταγράφηκαν, δεν ήταν συχνές. Οι κύριες βιοχημικές διαταραχές ήταν η αύξηση της δραστηριότητας των ηπατικών ενζύμων (Αλανινοαμινοτρανσφεράση- ALT και Αλκαλική φωσφατάση- ALP). Από την ιστοπαθολογική εξέταση του ήπατος διαπιστώθηκε η παρουσία διαφόρου βαθμού βαρύτητας φλεγμονική διήθηση κυρίως από λεμφοκύτταρα και πλασμοκύτταρα σε όλους τους σκύλους, στοιχεία ίνωσης σε σημαντικό αριθμό ζώων και απόπτωση ή/και νέκρωση με αναγέννηση σε περιορισμένο αριθμό περιστατικών. Τέλος, ένα περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως χρόνια ηπατίτιδα από χαλκό.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε...

Η λίστα των κτηνιατρικών επιστημονικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 είναι μακροσκελής. Πραγματοποιήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα κτηνιατρικά συνέδρια, καθώς και ημερίδες με συγκεκριμένη θεματολογία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά σε αυτά:

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet