Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Αντιμετώπιση αιμορραγίας της ουροδόχου κύστης με χρήση Holmium Laser


Φερλέμης Δ. Κτηνίατρος, Ελεύθερος επαγγελματίας, Κτηνιατρική κλινική Μοσχάτου, Αθήνα
Μπογογιαννίδου Μ. Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευμένη στο Τμήμα Οφθαλμολογίας, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., Ελεύθερος επαγγελματίας, Κτηνιατρική κλινική Μοσχάτου, Αθήνα
Παντελάκη Α.Κ. Κτηνίατρος, Ελεύθερος επαγγελματίας, Κτηνιατρική κλινική Μοσχάτου, Αθήνα
Καραβάνης Ε. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Ιστοπαθολόγος, Ελεύθερος επαγγελματίας, Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή

Στην ανακοίνωση αυτή παρουσιάζεται ένα περιστατικό αντιμετώπισης σοβαρής αιμορραγίας στην ουροδόχο κύστη σκύλου που αντιμετωπίστηκε με Holmium Laser.

Κλινικό περιστατικό

Αρσενικός στειρωμένος σκύλος 10 ετών της φυλής Pitbull, παρουσίασε σύμφωνα με το ιστορικό χρόνια αιματουρία και παραπέμφθηκε για κυστεοσκόπηση. Κατά την κυστεοσκόπηση παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις που προέβαλαν στον αυλό του εγγύς τρίτου της ουρήθρας, αλλοιώσεις του βλεννογόνου της ίδιας περιοχής και εικόνα φλεγμονής μέτριας έντασης με πετέχιες στην ουροδόχο κύστη. Οι ληφθείσες βιοψίες είχαν ιστολογική εικόνα υπερπλαστικής λεμφοκυτταρικής κυστίτιδας (με πιθανό ουροθηλιακό καρκίνωμα). Στον σκύλο δόθηκε αγωγή με, ειδικό για το ουροποιητικό, συμπλήρωμα διατροφής και πιροξικάμη για ένα μήνα, που οδήγησε σε υποχώρηση των συμπτωμάτων. Οκτώ μήνες μετά παρουσίασε πιο έντονη αιματουρία με σημαντική πτώση του αιματοκρίτη. Κατά την επαναληπτική κυστεοσκόπηση βρέθηκαν συμφύσεις στην ουρήθρα και πήγμα αίματος που παρεμπόδιζε μερικώς την έξοδο του ούρου. Στην ουροδόχο κύστη παρατηρήθηκε εικόνα βαριάς κυστίτιδας με εκχυμώσεις καθώς και μονήρης αλλοίωση γύρω από την οποία εντοπίζονταν η πηγή της αιμορραγίας. Πραγματοποιήθηκε αιμόσταση με Holmium Laser και αγωγή με αμοξικιλίνη/κλαβουλανικό οξύ, τρανεξαμικό οξύ και ειδικό για το ουροποιητικό συμπλήρωμα διατροφής.

Αποτελέσματα

Τα συμπτώματα μειώθηκαν άμεσα και ο αιματοκρίτης στις επανεξετάσεις (7η, 14η και 24η ημέρα) σημείωσε μεγάλη άνοδο φτάνοντας σταδιακά στις φυσιολογικές τιμές.

Συμπεράσματα

Ένα κοινό σύμπτωμα των παθήσεων του ουροποιητικού είναι η αιματουρία, που ενίοτε μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς, κάνοντας την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της αναγκαία. Το Holmium Laser, ως ένα σύγχρονο χειρουργικό μέσο αποτελεί πλέον μια χρήσιμη προσθήκη στα μέσα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Βιβλιογραφία

  • Wollin T and Denstedt J (2009) The Holmium Laser in Urology. Journal of Clinical Laser Medicine and surgery. Vol 16, p 13-20.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet