Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Τροποποιημένη πρόσθια μετατόπιση ακροποσθίας σε ιδιοπαθή χρόνια παραφίμωση στον σκύλο: Αναφορά σε 3 περιστατικά


Παπαδοπούλου Μ. Κτηνίατρος, Κλινική́ Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.
Αγγέλου Β. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Κλινική́ Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.
Χατζημίσιος Κ. Κτηνίατρος, MSc, MRCVS, Κλινική́ Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.
Αναστασίου Σ. Κτηνίατρος, Κλινική́ Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.
Παπάζογλου Λ.Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, MRCVS, Κλινική́ Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Α.Π.Θ.

Εισαγωγή

Η παραφίμωση χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη αδυναμία του πέους να επιστρέψει πλήρως στη κοιλότητα της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα να παραμένει προσπίπτον έξω από αυτήν. Η ιδιοπαθής μορφή της παραφίμωσης οφείλεται σε ανεπάρκεια των μυών της ακροποσθίας είτε σε παράλυση του ανελκτήρα μυός. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται όταν δεν είναι δυνατή η ανάταξη της παραφίμωσης με συντηρητικό τρόπο. Έχει περιγραφεί πλαστική της ακροποσθίας η οποία είναι επαρκής για προβολή πέους έως 1,5 cm. Όταν, όμως, το μήκος της προβολής του πέους είναι πάνω από 1,5 cm η αντιμετώπισή του αποτελεί χειρουργική πρόκληση.Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να αναφέρει μια τροποποιημένη χειρουργική τεχνική για την ανάταξη της παραφίμωσης σε προβολές μεγαλύτερες από 1,5 cm.

Υλικά και μέθοδοι

Τρεις αρσενικοί, ακέραιοι σκύλοι, διαφόρων φυλών, διάμεσης ηλικίας 3 ετών, προσκομίστηκαν στην Κλινική μας, με ιστορικό χρόνιας ιδιοπαθούς παραφίμωσης, με διάμεσο μήκος προβολής πέους 1,9 cm, με σκοπό την χειρουργική αντιμετώπιση.

Αποτελέσματα

Οι σκύλοι υποβλήθηκαν σε τροποποιημένη πλαστική ακροποσθίας, υπό γενική αναισθησία, με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του πέους και την ανάταξη της παραφίμωσης. Μετά από τομή του δέρματος περιφερικά της ακροποσθίας και υποσκαφή της από τον ορθό κοιλιακό μύ έγινε μετατόπισή της προς τα εμπρός, αφού έγινε αφαίρεση ημισεληνοειδούς τμήματος δέρματος, πρόσθια της ακροποσθίας. Η επέμβαση είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψη του πέους από την ακροποσθία. Σε έναν σκύλο παρατηρήθηκε μετεγχειρητικά ορώδης συλλογή που αντιμετωπίστηκε συντηρητικά. Μετά από διάμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση 11 μηνών, όλα τα ζώα βρίσκονται σε πολύ καλή γενική κατάσταση και είναι ελεύθερα συμπτωμάτων από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Συμπεράσματα

Φαίνεται πως η τροποποιημένη πλαστική της ακροποσθίας μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία για τη θεραπεία της χρόνιας ιδιοπαθούς παραφίμωσης του σκύλου.

Βιβλιογραφία

  • Papazoglou LG (2001) Idiopathic chronic penile protrusion in the dog: a report of six cases. Journal of Small Animal Practice 42, 510-513.
  • Yiapanis C, Atamna R, Gan M, Shipov A, Chochlios T, Milgram J (2021) Cranial translation of the elevated prepuce in dogs before and after two modifications: A cadaveric study. Veterinary Surgery 50, 1463-1471.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet