Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Πρωτογενής υπερλιπιδαιμία της φυλής Miniature Schnauzer: Αναφορά σε ένα περιστατικό


Χριστοφοράκη Σ. Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Μονάδα Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.
Κωνσταντινίδης Α.Ο. Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Μονάδα Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.
Σεβαστούδη Σ. Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Μονάδα Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.
Παρδάλη Δ. Διαγνωστικό Εργαστήριο, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.
Σούμπασης Ν. Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Μονάδα Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.
Αδαμαμά-Μωραΐτου Κ.Κ. Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Μονάδα Παθολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Α.Π.Θ.

Εισαγωγή

Η πρωτογενής (ή ιδιοπαθής) υπερλιπιδαιμία (ΠΥ) της φυλής Miniature Schnauzer, είναι ένα συχνό νόσημα που μπορεί να προσβάλλει περισσότερους από το 75% των σκύλων της φυλής αυτής, ηλικίας μεγαλύτερης των 9 ετών. Η συχνότητα του νοσήματος δεν έχει μελετηθεί στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζεται από υπερτριγλυκεριδαιμία με ή χωρίς υπερχολοστερολαιμία. Στην ανακοίνωση αυτή περιγράφεται η διαγνωστική προσέγγιση και η αντιμετώπιση της ΠΥ σε έναν κύλο της φυλής Miniature Schnauzer.

Κλινικό περιστατικό

Σκύλος Miniature Schnauzer, 8,5 ετών, θηλυκός στειρωμένος, προσκομίστηκε με ιστορικό διαλείπουσας ανορεξίας, εμέτων και διάρροιας του παχέος εντέρου. Ο σκύλος εμφάνιζε χρόνια υπερτριγλυκεριδαιμία παρόλο που κατανάλωνε τροφή εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Κατά τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο παρατηρήθηκαν μόνο σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία και ήπια αύξηση της δραστηριότητας των ηπατικών ενζύμων (ALP, ALT) στον ορό του αίματος. Αποκλείστηκαν όλες οι πιθανές αιτίες της υπερλιπιδαιμίας.

Αποτελέσματα

Τέθηκε η διάγνωση της ΠΥ των Miniature Schnauzers. Λόγω της εμμένουσας σοβαρής υπερτριγλυκεριδαιμίας χορηγήθηκε φαινοφιβράτη (10 mg/kg, SID) με την οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η υπερτριγλυκεριδαιμία. Το ζώο εμφάνιζε ανεπιθύμητες ενέργειες (ανορεξία, αναγωγές, εμέτους, διάρροια του παχέος εντέρου) που υποχωρούσαν με τη διακοπή της αγωγής και επανεμφανίζονταν σε επανέναρξή της σε χαμηλότερες δόσεις. Ο σκύλος είναι κλινικά υγιής και παρουσιάζει φυσιολογική συγκέντρωση τριγλυκεριδίων λαμβάνοντας μειωμένη δόση φαινοφιβράτης (2,5 mg/kg SID) και τροφή εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Συμπεράσματα

Η ΠΥ της φυλής Miniature Schnauzer φαίνεται ότι εμφανίζεται στους σκύλους της φυλής αυτής και στην Ελλάδα. Η οριστική διάγνωση τίθεται μετά τον αποκλεισμό νοσημάτων που οδηγούν σε υπερλιπιδαιμία. Η φαινοφιβράτη μπορεί να προκαλέσει πληθώρα ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ είναι αποτελεσματική σε χαμηλότερη από την κατώτερη ενδεδειγμένη δόση.

Βιβλιογραφία

  • Xenoulis PG, Steiner JM (2015) Canine hyperlipidaemia. Journal of Small Animal Practice 56, 595–605.
  • Munro MJL, Hulsebosch SE, Marks SL, Gilor C (2021) Efficacy of a micronized, nanocrystal fenofibrate formulation in treatment of hyperlipi- demia in dogs. J Vet Intern Med 2021, 1–10.
  • Xenoulis PG, Steiner JM (2010) Lipid metabolism and hyperlipidemia in dogs. The Veterinary Journal 183, 12–21.
  • Miceli DD, Vidal VP, Blatter MFC, Pignataro OP, Castillo VA (2021) Fenofibrate treatment for severe hypertriglyceridemia in dogs. Domestic Animal Endocrinology 74, 106578.
  • Xenoulis PG, Suchodolski JS, Levinski MD, Steiner JM (2007) Investigation of hypertriglyceridemia in healthy Miniature Schnauzers. J Vet Intern Med 2007 21, 1224–1230.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet