Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 3 - Τεύχος 2 - 2014

Περιεχόμενα

  • Bullet32 3

    Άρθρο Σύνταξης

  • Bullet32 1

    Η κοκκιοκυτταρική αναπλάσμωση του σκύλου στην Ευρώπη

  • Bullet32 8

    Νεότερες απόψεις για την κήλη του οισοφαγικού τρήματος στο σκύλο και τη γάτα

  • Bullet32 2

    Παρακέντηση της κοιλότητας του υπεζωκότα (θωρακοκέντηση) στο σκύλο

  • Bullet32 7

    Τοποθέτηση καθετήρα θωρακοστομίας

  • Bullet32 4

    Λίστα Συνεδρίων
    Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας Τί, πού, πότε ...

  • Bullet32 5

    Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

  • Bullet32 9

    Νεκρολογία

  • Bullet32 6

    Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 

Άρθρο Σύνταξης

Στα χέρια σας κρατάτε το 6ο τεύχος της «Ιατρικής Ζώων Συντροφιάς». Το τεύχος αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί σημείο καμπής για το περιοδικό. Με τα πέντε πρώτα τεύχη το περιοδικό συστήθηκε στους έλληνες Κτηνιάτρους. Για το λόγο αυτό τα τεύχη αυτά στάλθηκαν δωρεάν σε όλους τους κτηνιάτρους Ζώων Συντροφιάς της χώρας μας. Από αυτό το τεύχος θα το λαμβάνουν τα μέλη της ΕΛΕΚΖΣ καθώς φυσικά και οι συνδρομητές του. Με τα πρώτα τεύχη επίσης, ορίστηκε το στίγμα του περιοδικού και διαμορφώθηκε το επιστημονικό του επίπεδο και η αισθητική του αντίληψη. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την περίοδο αυτή σαν την περίοδο της δημιουργίας της έκδοσης του περιοδικού μας. Αλλά όπως κάθε βιβλίο με την έκδοσή του παύει να ανήκει στον συγγραφέα του, έτσι και η «Ιατρική των Ζώων Συντροφιάς» αποτελεί πλέον κτήμα όλων όσων εκφράζονται επιστημονικά μέσα από το περιοδικό, είτε σαν συγγραφείς είτε σαν αναγνώστες. Ασφαλώς είμαστε μια μικρή χώρα με μικρό αναγνωστικό κοινό και ακόμα μικρότερο συγγραφικό ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο μας. Παρόλ’ αυτά, τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά. Είμαι βέβαιος ότι τα καλύτερα έπονται, και στο εξής τα επιστημονικά θέματα που θα διαβάζουμε στις σελίδες του θα είναι όλο και πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα. Επίσης είμαι βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι συνάδελφοι θα χαίρονται να βλέπουν δημοσιευμένο στις σελίδες του τον επιστημονικό τους κάματο γιατί η οργάνωση και ο σχεδιασμός της «Ιατρικής Ζώων Συντροφιάς» έγινε με τρόπο ώστε να αναδεικνύει την εργασία όλων όσων ασχολούνται με την συγγραφή σε αυτό τον επιστημονικό τομέα.

Διαβάστε Περισσότερα

Νεότερες απόψεις για την κήλη του οισοφαγικού τρήματος στο σκύλο και τη γάτα

> Περίληψη
Η κήλη του οισοφαγικού τρήματος εμφανίζεται σπάνια στο σκύλο και σπανιότερα στη γάτα. Η ολισθαίνουσα κήλη είναι η συχνότερη στην κλινική πράξη. Η αιτιολογία και η παθοφυσιολογία της κήλης του οισοφαγικού τρήματος δεν είναι πλήρως γνωστές. Η φυλή Shar-pei παρουσιάζει προδιάθεση στην εμφάνιση της κήλης. Το μεγαλύτερο μέρος της συμπτωματολογίας οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η διάγνωση τίθεται μετά από οισοφαγοσκόπηση, εναλ- λακτικά ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η ανατομική αποκατάσταση και σταθεροποίηση της κήλης. Η πρόγνωση είναι συνήθως ευνοϊκή.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

....Τοποθέτηση καθετήρα θωρακοστομίας

Ενδείξεις για τη δημιουργία θωρακοστομίας αποτελούν ο υποτροπιάζων πνευμοθώρακας, οι συλλογές υγρών στην κοιλότητα του υπεζωκότα (π.χ. πυοθώρακας, χυλοθώρακας) και η μετεγχειρητική διαχείριση επεμβάσεων που περιλαμβάνουν θωρακοτομή για την παροχέτευση υγρού ή αέρα. Συνήθως επιλέγεται η τοποθέτηση καθετήρα θωρακοστομίας όταν απαιτούνται επανειλημμένες θωρακοκεντήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συλλογή. Σκοπός της θωρακοστομίας είναι η απομάκρυνση του αέρα ή του υγρού, ώστε να αποκατασταθεί η αρνητική πίεση στην κοιλότητα του υπεζωκότα.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Pain management in small animal medicine»

Επιμέλεια σύνταξης: Steven M Fox
Εκδόσεις: CRC Press, 2013

Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της διαχείρισης του πόνου στα ζώα συντροφιάς από τον Steven M Fox, ειδικό χειρουργό και ορθοπαιδικό, επίκουρο καθηγητή των κτηνιατρικών σχολών του Illinois των Η.Π.Α. και του Massey της Νέας Ζηλανδίας. Το βιβλίο των 415 σελίδων ξεκινά με τα ισχύοντα σχετικά με τη διαχείριση του πόνου στα ζώα συντροφιάς και συνεχίζει με τις παθήσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η αναλγησία, καθώς και με την έκφραση και την εκτίμηση του πόνου. Το επόμενο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην λειτουργική φυσιολογία του πόνου, παρέχοντας πληροφορίες χρήσιμες για τον κλινικό κτηνίατρο, αλλά και για τον ερευνητή. Στη συνέχεια αναφέρονται τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αναλγητικά φάρμακα, ο τρόπος δράσης τους, οι ενδείξεις και η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και ο ρόλος των διατροφικών συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση του πόνου.

Διαβάστε Περισσότερα

Νεκρολογία

Την χρονιά που πέρασε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο καθηγητής Χημείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Αριστομένης Αγιαννίδης. Ο καθηγητής Αγιαννίδης ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Μετά από μία βραχεία περίοδο απασχόλησής του στην βιομηχανία, προσλήφθηκε ως βοηθός στο εργαστήριο της τότε παθολογικής κλινικής της Κτηνιατρικής Σχολής. Έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότησή του διήλθε επιτυχώς όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας –βοηθός, επιμελητής, υφηγητής, αν.καθηγητής, καθηγητής και υπήρξε διευθυντής του εργαστηρίου Χημείας.

Διαβάστε Περισσότερα

Η κοκκιοκυτταρική αναπλάσμωση του σκύλου στην Ευρώπη:

ένα αναδυόμενο κροτωνογενές λοιμώδες νόσημα

> Περίληψη
Το Anaplasma phagocytophilum, που είναι ενδοκυτταρικό, Gram-αρνητικό και αερόβιο βακτήριο, προκαλεί την κοκκιοκυτταρική αναπλάσμωση του ανθρώπου, του αλόγου, του σκύλου, της γάτας, του λύκου, των βοοειδών και των μικρών μηρυκαστικών. Το A. phagocytophilum έχει τροπισμό στα ουδετερόφιλα και σπανιότερα στα εωσινόφιλα κοκκιοκύτταρα και στην Ευρώπη μεταδίδεται με τον κρότωνα Ixodes ricinus. Ένας σημαντικός αριθμός μικρών θηλαστικών και ελαφοειδών αποτελούν τη δεξαμενή του μικροοργανισμού στη φύση. Οι περισσότεροι μολυσμένοι σκύλοι παραμένουν ασυμπτωματικοί, ενώ η πλειονότητα εκείνων που νοσούν, παρουσιάζει μη ειδική συμπτωματολογία, όπως πυρετό, κατάπτωση ή λήθαργο, ανορεξία και χωλότητα. Το συχνότερο εργαστηριακό εύρημα της αναπλάσμωσης είναι η θρομβοκυτταροπενία. Η διάγνωση στηρίζεται στην ανεύρεση των συσσωματωμάτων του μικροοργανισμού (μορίδια) στο κυτταρόπλασμα των ουδετερόφιλων κυττάρων, την ορολογική ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων και την αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης. Η θεραπεία εκλογής είναι η δοξυκυκλίνη, που χορηγείται στη δόση των 5 mg/kg Σ.Β./12ωρο, από το στόμα, για 2-4 εβδομάδες.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

....Παρακέντηση της κοιλότητας του υπεζωκότα (θωρακοκέντηση) στο σκύλο

> Ανατομική υπόμνηση – Φυσιολογία
Ο υπεζωκότας είναι ένας υμένας που επαλείφει την εσωτερική επιφάνεια των τοιχωμάτων της κοιλότητας του θώρακα και την εξωτερική επιφάνεια των πνευμόνων. Αποτελείται, δηλαδή, από το περίτονο και το περισπλάχνιο πέταλο ανάμεσα στα οποία σχηματίζεται η κοιλότητα του υπεζωκότα (ΚΥ). Σε έναν υγιή σκύλο η κοιλότητα αυτή είναι σχισμοειδής και περιέχει μόνο μικρή ποσότητα υγρού που κυμαίνεται από 1.5ml – 4.0ml. Η παραγωγή του υγρού από τα αγγεία του υπεζωκότα είναι συνεχής όπως και η παροχετευσή του από τα λεμφαγγεία με αποτέλεσμα ο όγκος του παραμένει πάντα σταθερός. Η συγκέντρωση των πρωτεϊνών στο υγρό όπως και ο αριθμός των κυττάρων είναι ουσιαστικά μηδενικά. Η παρουσία του υγρού αποσκοπεί στην αποφυγή δημιουργίας δυνάμεων τριβής ανάμεσα στα δύο πέταλα που απαρτίζουν τον υπεζωκότα. Σε κάθε ημιθωράκιο η ΚΥ μπορεί να είναι ανεξάρτητη ή να επικοινωνεί με την ετερόπλευρή της στο ύψος του πρόσθιου μεσοπνευμόνιου χώρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε ...

Συνέδρια, ημερίδες και πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 στον ελληνικό καθώς και στον εξωτερικό χώρο. Οι σημαντικότερες και περισσότερο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κτηνιατρικού περιεχομένου, το χρονικό διάστημα αυτό, παρατίθενται παρακάτω:

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet