Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 3 - Τεύχος 2 - 2014

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Pain management in small animal medicine»

Επιμέλεια σύνταξης: Steven M Fox
Εκδόσεις: CRC Press, 2013

v3i2 ergal 1Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της διαχείρισης του πόνου στα ζώα συντροφιάς από τον Steven M Fox, ειδικό χειρουργό και ορθοπαιδικό, επίκουρο καθηγητή των κτηνιατρικών σχολών του Illinois των Η.Π.Α. και του Massey της Νέας Ζηλανδίας. Το βιβλίο των 415 σελίδων ξεκινά με τα ισχύοντα σχετικά με τη διαχείριση του πόνου στα ζώα συντροφιάς και συνεχίζει με τις παθήσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η αναλγησία, καθώς και με την έκφραση και την εκτίμηση του πόνου. Το επόμενο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην λειτουργική φυσιολογία του πόνου, παρέχοντας πληροφορίες χρήσιμες για τον κλινικό κτηνίατρο, αλλά και για τον ερευνητή. Στη συνέχεια αναφέρονται τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αναλγητικά φάρμακα, ο τρόπος δράσης τους, οι ενδείξεις και η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και ο ρόλος των διατροφικών συμπληρωμάτων στην αντιμετώπιση του πόνου. Ξεχωριστά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην συνδυαστική θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του σκύλου και των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, στον πόνο που προκαλείται από κακοήθη νεοπλάσματα, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της διαχείρισης του πόνου στις γάτες. Εκτενής αναφορά γίνεται στον πόνο ο οποίος σχετίζεται με τη χωλότητα και την ορθοπαιδική εξέταση, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες για τα αναλγητικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα, παραδείγματα περιστατικών τα οποία αντιμετωπίζονται με συνδυαστική θεραπεία και η προτεινόμενη αποκαταστατική αγωγή σε επιλεγμένες καταστάσεις ασθενών ζώων. Πρόκειται για ένα σύγγραμμα το οποίο απευθύνεται στον κλινικό κτηνίατρο, αλλά και στο φοιτητή, ενώ παρέχει χρήσιμες πληροφορίες ακόμη και για τον ερευνητή. Ο μεγάλος αριθμός έγχρωμων σχημάτων, φωτογραφιών και πινάκων του βιβλίου καθιστά ιδιαίτερα εύληπτες τις πληροφορίες που παραθέτει, ενώ ο κτηνίατρος που θα το αποκτήσει είναι βέβαιο ότι θα ανατρέχει συχνά στις πληροφορίες αυτές.

 

«Νοσήματα του παγκρέατος στο σκύλο και στη γάτα»

Επιμέλεια σύνταξης: Τ. Ράλλης
Εκδόσεις: Ροτόντα, 2015

v3i2 ergal 2Εξειδικευμένο βιβλίο για τις παθήσεις του παγκρέατος του σκύλου και της γάτας, απευθυνόμενο στον κλινικό κτηνίατρο ο οποίος απα- σχολείται στο αντικείμενο των ζώων συντροφιάς, αλλά και στο φοιτητή κτηνιατρικής. Τη συγγραφική ομάδα συντονίζει ο καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Τ. Ράλλης ιδιαίτερα έμπειρος στην αντιμετώπιση των παθήσεων του παγκρέατος. Τα νοσήματα της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος αποτελούν συχνά διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση για το κτηνίατρο, καθώς η αιτιοπαθογένειά τους είναι συνήθως πολυπαραγοντική, η αιτιολογική διάγνωσή τους είναι δυσχερής και η θεραπεία τους απαιτητική και συνδυαστική. Το βιβλίο των 112 σελίδων εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα υπενθυμίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία ανατομικής δομής και φυσιολογίας του οργάνου. Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται διεξοδικά στην οξεία παγκρεατίτιδα, ένα νόσημα κατά την αντιμετώπιση του οποίου συχνά ο κλινικός αισθάνεται να βαδίζει σε κινούμενη άμμο, και αναλύονται τα νεότερα δεδομένα για το νόσημα αυτό. Στη συνέχεια συζητείται η χρόνια παγκρεατίτιδα-τριαδίτιδα της γάτας, ένα ακόμη δύσκολο στην αντιμετώπισή του νόσημα, προσφέροντας στον κτηνίατρο ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή του. Στο βιβλίο ακόμη συμπεριλαμβάνονται κεφάλαια για την εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια, την απεικονιστική διερεύνηση και τη χειρουργική του παγκρέατος, τα νεοπλάσματα καθώς και την ιστοπαθολογική εικόνα των νοσημάτων του οργάνου. Οι 75 έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, οι αναλυτικοί πίνακες και τα σχηματογραφήματα, καθιστούν αφενός το σύγγραμμα ελκυστικό για τον αναγνώστη και αφετέρου συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση των νοσημάτων.

 

«Small Animal Critical Care Medicine»

Επιμέλεια σύνταξης: Deborah C. Silverstein και Kate Hopper
Εκδόσεις: Elsevier 2015

v3i2 ergal 3Το βιβλίο» Small Animal Critical Care Medicine” το οποίο έχουν επιμεληθεί με μεγάλη προσοχή οι Deborah C. Silverstein και Kate Hopper με τη συνδρομή 172 ακόμη καταξιωμένων κτηνιάτρων διαφόρων ειδικοτήτων προερχόμενων από διάφορες χώρες οι οποίοι εργάζονται σε πανεπιστημιακές ή σε ιδιωτικές κλινικές αποτελεί ουσιαστικά έναν πλήρη οδηγό των κανόνων αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών που αφορούν σε σκύλους και γάτες. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο και είναι έγχρωμο. Διαιρείται σε 23 θεματικές ενότητες οι οποίες υποδιαιρούνται σε 211 κεφάλαια, 32 εκ των οποίων δεν υπήρχαν στην προηγούμενη έκδοση, και εκτείνονται σε 1130 σελίδες. Ο αριθμός των φωτογραφιών αν και περιορισμένος κρίνεται επαρκής μιας και αυτές συνοδεύουν στρατηγικά επιλεγμένα κομμάτια του κειμένου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε ιατρείο ζώων συντροφιάς που αναλαμβάνει επείγοντα περιστατικά. Το περιεχόμενο του δεν περιορίζεται μόνο στις πρώτες βοήθειες και στη σταθεροποίηση των ζώων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, αλλά περιλαμβάνει και όλους του απαραίτητους χειρισμούς για τη φροντίδα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της οξείας φάσης του νοσήματος από το οποίο πάσχουν και της περιόδου που απαιτείται η εντατική τους νοσηλεία.

Από τα καινούργια ή αναθεωρημένα κεφάλαια του βιβλίου αξίζει να επισημανθούν αυτό που αφορά στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και το ιδιαίτερα πρωτότυπο κεφάλαιο 12 που πραγματεύεται τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει ένα ζώο στη μονάδα εντατικής νοσηλείας και το πως αυτά μπορούν να περιοριστούν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα κεφάλαια της μηχανικής υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας, της οξεοβασικής ισορροπίας, της οροθεραπείας, των μεθόδων κάθαρσης του αίματος από τοξικές ουσίες και φάρμακα, της αντιβιοαντοχής, της πήξης, της μη επεμβατικής χειρουργικής και του τρόπου οργάνωσης μιας μονάδας εντατικής νοσηλείας. Παράλληλα, η θεματική ενότητα 22 που αφορά στις τεχνικές που ενδέχεται να απαιτηθεί να εφαρμοστούν σε ένα ζώο που εισάγεται σε μια μονάδα εντατικής νοσηλείας περιλαμβάνει κεφάλαια όπως αυτό για τον καθετηριασμό των αρτηριών, τη παρακέντηση της κοιλότητας του υπεζωκότα, της τοποθέτησης παροδικού βηματοδότη κ.α. τα οποία συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό δίνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον κλινικό για την επιτυχή και ασφαλή εκτέλεσή τους.

Τέλος, οι επιμελητές έκδοσης εκμεταλλευόμενοι ακόμη και την τελευταία σελίδα του βιβλίου χρησιμοποιούν τις εσωτερικές επιφάνειες των εσώφυλλων για την παράθεση πινάκων που αφορούν στη μετατροπή μονάδων και στις φυσιολογικές τιμές διαφόρων κλινικών και εργαστηριακών παραμέτρων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον κτηνίατρο σαν ένα γρήγορο εγχειρίδιο αναφοράς.

BSAVA Small Animal Formulary, 8th edition

Επιμέλεια σύνταξης: Ian Ramsey
Εκδόσεις: British Small Animal Veterinary
Association, 2014

v3i2 ergal 4Το εγχειρίδιο «Small Animal Formulary” το οποίο έχει επιμεληθεί ο Ian Ramsey, με τη συνδρομή 16 ακόμη καταξιωμένων κτηνιά- τρων διπλωματούχων διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται κυρίως σε κτηνιατρικές σχολές του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ιδιωτικές κλινικές, είναι ένα καλά ενημερωμένο και σύγχρονο συνταγολόγιο που φιλοδοξεί να κα- λύψει τις καθημερινές απορίες κάθε κτηνιάτρου με ενασχόληση στον τομέα των ζώων συντροφιάς. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έχει μαλακό εξώφυλλο και είναι ασπρόμαυρο. Αποτελεί- ται από 474 σελίδες. Σε αυτή την 8η έκδοση του συνταγολογίου έχουν συμπεριληφθεί όλα τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο σκύλο, τη γάτα, το άλογο και τα εξωτικά ζώα είτε αυτές κυκλοφορούν ως σκευάσμα- τα που προορίζονται για κτηνιατρική χρήση είτε ανευρίσκονται μόνο ως σκευάσματα που προορίζονται για τον άνθρωπο.

Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση έχουν προστεθεί 12 νέες δραστικές ουσίες, έχουν διαγραφεί αρκετά από τα εμπορικά σκευάσματα που δεν κυκλοφορούν ποια (τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχουν προστεθεί τα νεότερα και έχουν αναθεωρηθεί οι οδηγίες που συνοδεύουν τις διάφορες δραστικές ουσίες σε όσες από αυτές κρίθηκε σκόπιμο. Το εισαγωγικό κεφάλαιο του εγχειριδίου όπως και τα δύο εκτενή του παραρτήματα παραθέτουν πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο συντήρησης και χειρισμού των φαρμακευτικών σκευασμάτων πριν και μετά τη χρήση τους, τις μεθόδους χορήγησης των χημειοθεραπευτικών ουσιών, την αντιβιοαντοχή, πίνακες μετατροπής του σωμα- τικού βάρους σε επιφάνεια, τα σχήματα επιτήρησης που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση εμφάνισης παρενεργειών από τη χρήση κάποιου σκευάσματος και τα αναισθητικά πρωτόκολλά που χρησιμοποιούνται στο σκύλο, τη γάτα και τα εξωτικά ζώα.

Μιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) της χώρας μας δυστυχώς δεν διαθέτει ανάλογης πληρότητας εγχειρίδιο, που να αφορά σε όλες τις δραστικές ουσίες που μπορούν να χορηγηθούν στα ζώα συντροφιάς, η κατοχή του συγκεκριμένου ή ανάλογης πληρότητας εγχειριδίου κρίνεται σκόπιμη για την ταχεία ανεύρεση του τρόπου χρήσης και των δοσολογικών σχημάτων ανά ζωικό είδος των διάφορων δραστικών ουσιών. Έτσι, το παρών εγχειρίδιο σε συνδυασμό με το Εθνικό και το Κτηνιατρικό Συνταγολόγιο του ΕΟΦ αποτελούν μια ολοκληρωμένη λύση που θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του κλινικού κτηνιάτρου.

Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή όπως επίσης και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet