hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 5 - Τεύχος 1 - 2016

Περιεχόμενα

 • Bullet51 1

  Άρθρο Σύνταξης

 • Bullet51 2

  Το χρωματικό αντανακλαστικό της κόρης του οφθαλμού και η εφαρμογή του στην οφθαλμολογία των ζώων συντροφιάς

 • Bullet51 3

  Η δυσπλασία του ισχίου στον σκύλο. Μέρος Ι:
  Αιτιοπαθογένεια & διαγνωστική προσέγγιση

 • Bullet51 4

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας. Τί, πού, πότε...

 • Bullet51 5

  Διάγνωση και χειρουργική θεραπεία του θυμώματος στη γάτα

 • Bullet51 6

  Νέο ΔΣ της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ...

 • Bullet51 7

  7ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
  4-6 Μαρτίου 2016

 • Bullet51 8

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 

Άρθρο Σύνταξης

Πέρασαν μερικά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. Ζούμε ήδη τον απόηχο του 7ου FORUM και την τρίτη κατά σειρά ανάδειξη νέου ΔΣ μέσα από τις εκλογές της 20ης Μαρτίου 2016. Τα επιμορφωτικά προγράμματα, μέσα από τις φθινοπωρινές ημερίδες και τις κατ’ έτος Διημερίδες σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ύπαρξής της και η επιτυχία όλων αυτών επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων των συντελεστών, μελών και στελεχών της.

Η εποχή μας είναι «εγκλωβισμένη» στην ταχύτητα της εξέλιξης, που ακόμα κι όταν τα φαινόμενα ή τα αποτελέσματά της γίνονται αντιληπτά, δεν είναι πάντα εξηγήσιμα.

Διαβάστε Περισσότερα

Η δυσπλασία του ισχίου στον σκύλο. Μέρος Ι: Αιτιοπαθογένεια & διαγνωστική προσέγγιση

> Περίληψη
Η δυσπλασία του ισχίου στον σκύλο είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, το οποίο οφείλεται σε κληρονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εμφανίζεται σε ζώα πολύ μικρής ηλικίας με ανώμαλη ανάπτυξη του στρογγύλου συνδέσμου, η οποία οδηγεί σε χαλάρωση της άρθρωσης του ισχίου και (υπ)εξάρθρημα. Αφορά κυρίως σε σκύλους μεγαλόσωμων και χονδροδυστροφικών φυλών. Το νόσημα εκδηλώνεται με χωλότητα των οπισθίων άκρων, η οποία στα νεαρά ζώα οφείλεται στον πόνο από την υπερέκταση των μαλακών ιστών της άρθρωσης του ισχίου, ενώ στα ενήλικα στην οστεοαρθρίτιδα που εγκαθίσταται ως αποτέλεσμα της εκφυλιστικής εξέλιξης του νοσήματος.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάγνωση και χειρουργική θεραπεία του θυμώματος στη γάτα

> Περίληψη
Το θύμωμα είναι ένα σπάνιο νεόπλασμα που συναντάται σε γάτες μεγάλης ηλικίας και προέρχεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του θύμου αδένα. Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από δύσπνοια, ανορεξία, ληθαργικότητα ή αναγωγές. Το θύμωμα στη γάτα μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη βαριάς μυασθένειας ή αποφολιδωτικής δερματίτιδας. Η μάζα συναντάται συνήθως στο πρόσθιο μεσοπνευμόνιο. Η επιβεβαίωση της μεσοπνευμόνιας μάζας βασίζεται στην απεικονιστική διαγνωστική. Η υπερηχοτομογραφική εξέταση παρέχει πληροφορίες σχετικά με την σύσταση της μάζας

Διαβάστε Περισσότερα

7ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

4-6 Μαρτίου 2016

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 7ο FORUM Κτηνιατρικής Ζωών Συντροφιάς, που έγινε στις 4-6 Μάρτιου 2016 στη Θεσσαλονίκη, ανήκει πλέον στην ιστορία ενός θεσμού που καταξιώνει την ΕΛΕΚΖΣ ως φορέα επιστημονικής επιμόρφωσης και την καθιερώνει δυναμικά στη συνείδηση και τις επιλογές των Ελλήνων κτηνιάτρων.

Η επιστημονική δομή του 7ου FORUM συμπεριλάμβανε δύο προσυνεδριακά σεμινάρια με θεωρητική εκπαίδευση και πρακτική άσκηση που διεξήχθησαν στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το κυρίως πρόγραμμα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, σε δύο παράλληλες αίθουσες και κάλυψε τα πλέον σημαντικά και χρήσιμα, για τον κτηνίατρο των ζώων συντροφιάς, θέματα της ιατρικής της γάτας. Σε μια τρίτη αίθουσα φιλοξενήθηκαν 71 ελεύθερες ανακοινώσεις από τις οποίες οι 14 είχαν τη μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης (poster).

Διαβάστε Περισσότερα

Το χρωματικό αντανακλαστικό της κόρης του οφθαλμού και η εφαρμογή του στην οφθαλμολογία των ζώων συντροφιάς

> Περίληψη
Η πρόσφατη ανακάλυψη της ύπαρξης στον αμφιβληστροειδή μιας τρίτης ομάδας φωτοευαίσθητων κυττάρων, εκτός των κωνίων και των ραβδίων, τα οποία έχουν την ιδιότητά να διεγείρουν το αντανακλαστικό της κόρης, έχει μεταβάλει τη γνώση μας για τον τρόπο που η ίριδα αντιδρά στα διάφορα μήκη κύματος του φωτός, και έχει εισάγει το χρωματικό αντανακλαστικό της κόρης του οφθαλμού, στην οφθαλμολογική εξέταση των ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για μια εξέταση στην οποία το αντανακλαστικό της κόρης διεγείρεται όχι με το μονοχρωματικό-λευκό- φως, αλλά διαδοχικά με το ερυθρό και μπλέ φως.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε...

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα σημαντικών κτη- νιατρικών φορέων. Ανάμεσα σε αυτές, το 7ο Forum της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς χαρακτη- ρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή τόσο των φοιτητών όσο και των νέων συναδέλφων. Προγραμματισμένα συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις κτηνιατρικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να διεξαχθούν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακολουθεί συνοπτική αναφορά σε αυτά.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέο ΔΣ της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2016

Μετά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την 20η Μαρτίου 2016 στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στην Αθήνα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.) συγκροτήθηκε σε Σώμα στην πρώτη συνεδρίασή του στις 30/3/2016. Η σύνθεση του νέου ΔΣ της εταιρείας έχει ως εξής:

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet