Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 4 - Τεύχος 1 - 2015

Περιεχόμενα

 • Bullet41 3

  Άρθρο Σύνταξης

 • Bullet41 2

  Η δυσπλασία του αγκώνα στο σκύλο
  Παθογένεια, διάγνωση και σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές

 • Bullet41 7

  Εξαγωγή δοντιών στο σκύλο και στη γάτα

 • Bullet41 1

  Η χρήση φλαβονοειδών ως επικουρική μέθοδος αντιμετώπισης λεμφοιδήματος του ίππου

 • Bullet41 4

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας Τί, πού, πότε ...

 • Bullet41 8

  Ελληνική φοιτητική ομάδα κτηνιατρικής οδοντιατρικής

 • Bullet41 5

  Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

 • Bullet41 9

  6ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 • Bullet41 10

  7ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 • Bullet41 6

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 

Άρθρο Σύνταξης

Οι επιστημονικές επαναστάσεις και η χειρουργική των ζώων συντροφιάς.

Στη φιλοσοφία της επιστήμης, σύμφωνα με τον Kuhn*, σε περιόδους επιστημονικής κρίσης εμφανίζε- ται μια επανάσταση ή ανατροπή, πολλές φορές απότομη και βίαια, με σκοπό την εισαγωγή ενός νέου υπό διαμόρφωση «παραδείγματος» δηλαδή ενός συνόλου τεχνικών, αξιών και εδραιωμένων γνώσεων που ασπάζεται η επιστημονική κοινότητα μια χρονική στιγμή. Αυτό το παράδειγμα θα συγκρουστεί με το κυρίαρχο με σκοπό την εξέλιξη της επιστήμης αφού το κυρίαρχο παράδειγμα δεν ικανοποιεί πλέον την επιστημονική κοινότητα και βρίσκεται σε κρίση. Η πρόοδος ή καλύτερα η εξέλιξη της χειρουργικής δεν οφείλεται σε συσσώρευση γνώσεων, θεωριών και εμπειρίας ούτε βρίσκεται σε αιτιώδη σχέση με την εμπειρική γνώση. Βασίζεται όμως στη συνεχόμενη διαδοχή παραδειγμάτων και αλληλεπιδρά και εξαρτάται από τις εξελίξεις του κοινωνικού ιστού, της ιστορίας της χειρουργικής και ακόμη και από με- ταφυσικές ιδέες. Οι χειρουργικές γνώσεις κάθε εποχής είναι αυθύπαρκτες με τη δική τους αυτονομία και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα επιστημολογικά κριτήρια του καιρού μας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εξαγωγή δοντιών στο σκύλο και στη γάτα

> Περίληψη

Ο κτηνίατρος καλείται συχνά να αντιμετωπίσει παθήσεις των δοντιών των ζώων συντροφιάς και αναγκάζεται αρκετά συχνά, επίσης, να προτείνει την εξαγωγή τους. Η περιοδοντική νόσος και τα κατάγματα δοντιών αποτελούν τις πιο συνήθεις ενδείξεις εξαγωγής δοντιών, ενώ οι διαταραχές της αιμόστασης ή άλλες παθήσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ζώου αποτελούν αντένδειξη για την εξαγωγή δοντιού. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας εξαγωγής δοντιού απαιτείται ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος και η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας και αναλγησίας. Η εξαγωγή διευκολύνεται με τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων και μηχανημάτων. Περιγράφονται δύο τεχνικές αφαίρεσης δοντιών, η κλειστή τεχνική και η ανοιχτή ή χειρουργική τεχνική. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται ανάλογα με τον τύπο του δοντιού και την ένδειξη εξαγωγής του. Οι συχνότερες επιπλοκές της εξαγωγής δοντιών είναι το κάταγμα της ρίζας και η παραμονή της στο φατνίο, η μετεξακτική αιμορραγία και ο τραυματισμός γειτονικών ανατομικών στοιχείων. Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο επιβάλλεται η χορήγηση των κατάλληλων αναλγητικών ή/και αντιμικροβιακών φαρμάκων και η καθοδήγηση των ιδιοκτητών σχετικά με τη διατροφή του ζώου, τη στοματική υγιεινή και τη μετεγχειρητική αξιολόγηση και παρακολούθηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε ...

Ενδιαφέρουσες κτηνιατρικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ανάμεσα τους ξεχώρισε το 6ο Forum της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς. Διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις που αφορούσαν σημαντικά θεματα της επιστημονικής επικαιρότητας υπό την αιγίδα κτηνιατρικών φορέων, καθως και άλλες από συλλόγους φοιτητών Κτηνιατρικής. Αναλυτικότερες πληροφορίες γι’ αυτές, παρατίθενται παρακάτω:

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Ιατρική της γάτας»

Επιμέλεια σύνταξης: Τ. Ράλλης
Εκδόσεις: Παρισιάνου

Το εγχειρίδιο «Ιατρική της γάτας» αποτελεί την πρόσφατη συνέχεια της συγγραφικής δραστηριότητας της BSAVA σ’ ότι αφορά τα βιβλία βασικής γνώσης για την ιατρική των ζώων συντροφιάς. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μία εύκολα προσβάσιμη πηγή πρακτικών συμβουλών σχετικών με την διαχείριση των συνηθέστερων προβλημάτων της γάτας που ο κλινικός κτηνίατρος αντιμετωπίζει ως πρώτης γνώμης. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναπτύσσονται λεπτομερώς γενικά θέματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την άσκηση της ιατρικής στην γάτα, όπως τεχνικές συγκράτησης και κλινικής εξέτασης, τρόποι χειρισμού του ζώου και ενέργειες που καθιστούν τον περιβάλλοντα χώρο φιλικό για την άσκηση της ιατρικής στο συγκεκριμένο ζωικό είδος . Αναγράφονται επίσης οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης νοσημάτων και συζητούνται οι ενδεικνυόμενοι θεραπευτικοί χειρισμοί.

Διαβάστε Περισσότερα

7ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΑΤΕΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, σας προσκαλεί στο 7ο FORUM Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς. Για μια ακόμη χρονιά στην όμορφη Θεσσαλονίκη, στις 4-6 Μαρτίου 2016, θα συναντηθούν κτηνίατροι των ζώων συντροφιάς από όλη την Ελλάδα, στο επιστημονικό γεγονός της χρονιάς. Ένα συνέδριο με θεματολογία “Μόνο για γάτες”, με προσκεκλημένους διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές.

Διαβάστε Περισσότερα

Η δυσπλασία του αγκώνα στο σκύλο

Παθογένεια, διάγνωση και σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές

> Περίληψη

Η δυσπλασία του αγκώνα είναι μία νόσος, η οποία προκαλεί πόνο και χωλότητα σε σκύλους μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, διαταράσσουν την ανάπτυξη της άρθρωσης του αγκώνα. Παλιότερα, ως κύρια αιτιολογία πρόκλησης της νόσου θεωρούνταν η οστεοχονδρίτιδα του αγκώνα. Από σύγχρονες όμως μελέτες υποστηρίζεται ότι η νόσος, οφείλεται, τις περισσότερες φορές, στις ποικίλες μορφές δυσαρμονίας μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των τριών αρθρώσεων που σχηματίζουν την άρθρωση του αγκώνα. Η θεραπεία της είναι χειρουργική και πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την εμφάνιση στην άρθρωση αλλοιώσεων οστεοαρθρίτιδας. Βιβλιογραφικά περιγράφονται διάφορες χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης της νόσου. Σε περιπτώσεις που στην ακτινολογική εξέταση της άρθρωσης του αγκώνα απεικονίζονται βαριές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας, η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από την κατανομή των αλλοιώσεων.

Διαβάστε Περισσότερα

Η χρήση φλαβονοειδών ως επικουρική μέθοδος αντιμετώπισης λεμφοιδήματος του ίππου

Αναδρομική μελέτη 5 περιστατικών

> Περίληψη

Το λεμφοίδημα του ίππου χαρακτηρίζεται από στάση της λέμφου και αποτελεί μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση για την καλή εξέλιξη της οποίας απαιτείται άμεση αντιμετώπιση. Ο καθορισμός του αιτιολογικού παράγοντα δεν είναι πάντα δυνατός. Η χαρακτηριστική κλινική εικόνα του συνδρόμου καθιστά εύκολη τη διάγνωσή του, η πολυπλοκότητα όμως της αιτιοπαθογένειάς του, αποτελεί πρόβλημα στην αιτιολογική θεραπευτική αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια η χρήση των φλαβονοειδών στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος στον άνθρωπο, οδήγησε στην πειραματική χρησιμοποίησή τους και στη θεραπεία του λεμφοιδήματος του ίππου. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται 5 περιστατικά ίππων με λεμφοίδημα,η θεραπευτική αγωγή των οποίων περιλάμβανε, κατά περίπτωση, διαχειριστικά μέτρα, χορήγηση αντιφλεγμονωδών, αντιμικροβιακών και φλαβονοειδών με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά απoτελέσματα. Η χρήση των φλαβονοειδών είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος του ίππου.

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η European Veterinary Dental Society (E.V.D.S) οργάνωσε ένα πρόγραμμα γνωριμίας των φοιτητών των Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Σχολών με την Κτηνιατρική Οδοντιατρική. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το οδοντιατρικό τμήμα της μονάδας Χειρουργικής-Μαιευτικής της Κλινικής Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Σεραφείμ Παπαδημητρίου.

Διαβάστε Περισσότερα

6ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

13-15 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 15 Μαρτίου ολοκληρώθηκε το τριήμερο διεθνές Κτηνιατρικό Συνέδριο (6o FORUM), που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

Μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων (450 εγγραφές) κτηνίατροι αλλά και φοιτητές κτηνιατρικής, παρακολούθησαν το επιστημονικό πρόγραμμα με κεντρικό θέμα «Ο χρόνιος ασθενής, μια σύγχρονη πρόκληση».

Συγχρόνως έλαβαν χώρα δύο Προσυνεδριακά Σεμινάρια με θέματα: «Εργαστήριο Ραμμάτων και Ραφών» και «Βασικές αρχές Υπερηχοκαρδιογραφίας» αντίστοιχα. Παράλληλα υπήρξε ημερίδα της IVSA και ενδοσυνεδριακή ημερίδα Δερματολογίας της ΕΚΔΕ.

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet