hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 2 - Τεύχος 2 - 2013

Περιεχόμενα

 • Bullet22 0

  Άρθρο Σύνταξης

 • Bullet22 1

  Εξάρθρημα επιγονατίδας του σκύλου

 • Bullet22 2

  Τοξικώσεις από φάρμακα

 • Bullet22 3

  Η διαχείριση των ιστολογικών δειγμάτων

 • Bullet22 4

  Ποιά είναι η διάγνωση σας
  Προβολή του τρίτου βλεφάρου και διόγκωση του οφθαλμού σε ένα σκύλο.

 • Bullet22 4

  Ποιά είναι η διάγνωση σας
  Αλλοίωση του κερατοειδούς σε ένα σκύλο.

 • Bullet22 5

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας. Τί, πού, πότε ...

 • Bullet22 6

  Δήλωση της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Οδοντιατρικής Εταιρείας και άλλων Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών αναφορικά με την... «Αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων χωρίς γενική αναισθησία» στο σκύλο και στη γάτα

 • Bullet22 7

  Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

 • Bullet22 8

  Η νέα ιστοσελίδα της ΕΛΕΚΖΣ - www.hcavs.gr

 • Bullet22 9

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 

Άρθρο Σύνταξης

Η τιμή που μου έγινε από τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Ιατρική των Ζώων Συντροφιάς» να γράψω το εισαγωγικό άρθρο του 4ου τεύχους, μάλλον θα ξενίσει τους τακτικούς αναγνώστες του περιοδικού, συναδέλφους που ασχολούνται κατά κανόνα με την ιατρική των μικρών ζώων. Ίσως ως κτηνίατρος με αποκλειστική απασχόληση την Παθολογία και Χειρουργική των βοοειδών για σχεδόν 40 χρόνια, να μη δικαιούμαι να κάνω χρήση του χώρου αυτού, ευχαριστώ όμως τη συντακτική επιτροπή που μου έκανε την τιμή να εκφράσω μερικές απόψεις, με την ιδιότητα του Προέδρου του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ.

Διαβάστε Περισσότερα

Τοξικώσεις από φάρμακα στο σκύλο και τη γάτα

> Περίληψη
Οι τοξικώσεις από φάρμακα είναι αρκετά συχνές στο σκύλο και τη γάτα και διακρίνονται σε εκείνες που οφείλονται στη φαρμακολογική ή την εγγενή τοξική δράση της υπεύθυνης ουσίας (τύπου Α ή προβλέψιμες) και σε εκείνες που δεν απορρέουν από αυτή (τύπου Β ή απρόβλεπτες). Η εμφάνιση των τοξικώσεων τύπου Α εξαρτάται από πλήθος παραγόντων που σχετίζονται με το ασθενές ζώο, το δοσολογικό σχήμα και την ταυτόχρονη χορήγηση άλλων φαρμάκων. Συχνότερα εκδηλώνονται με συμπτώματα από τα όργανα εκείνα στα οποία συσσωρεύεται το υπεύθυνο φάρμακο ή από εκείνα που έχουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Αντίθετα στις τοξικώσεις τύπου Β συχνότερα προσβάλλονται όργανα που διαθέτουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες οι οποίες, αφού συνδεθούν με τη φαρμακευτική ουσία ή τους μεταβολίτες της (απτένια), σχηματίζουν πλήρη αντιγόνα ή όργανα όπου δεσμεύονται τα κυκλοφορούντα ανοσοσύμπλοκα. Τα φάρμακα που συχνότερα ευθύνονται για την εμφάνιση τοξικώσεων στο σκύλο και τη γάτα είναι τα αμινογλυκοσιδικά αντιμικροβιακά, οι μακροκυκλικές λακτόνες (αβερμεκτίνες και μιλμπεμυκίνες), τα πυρεθρινοειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, η φαινοβαρβιτάλη και η διαζεπάμη.

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιά είναι η διάγνωση σας ;

Προβολή του τρίτου βλεφάρου και διόγκωση του οφθαλμού σε ένα σκύλο.

Ένας αρσενικός σκύλος φυλής Boxer ηλικίας πέντε ετών προσκομίστηκε εξαιτίας έντονης διόγκωσης του αριστερού οφθαλμού και κατάπτωσης (Εικόνα.1 και 2). Στο ιστορικό αναφέρθηκε προβολή του τρίτου βλεφάρου διάρκειας τεσσάρων ημερών. Το τελευταίο διήμερο ο σκύλος παρουσίαζε κατάπτωση και ανορεξία. Η γενική κλινική εξέταση δεν ανέδειξε κάτι παθολογικό. Η θερμοκρασία του σκύλου μετρήθηκε στους 40,3⁰C. Κατά την προσπάθεια παθητικής διάνοιξης του στόματος το ζώο αντιδρούσε με κραυγές πόνου.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε ...

Δεν έλειψαν οι επιστημονικές εκδηλώσεις κτηνιατρικού ενδιαφέροντος ούτε από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Τα συνέδρια, οι ημερίδες και οι άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη συμμετοχή. Έντονη ήταν η παρουσία των νέων συναδέρφων και των φοιτητών κτηνιατρικής που αποδει- κνύουν με κάθε ευκαιρία τη δίψα τους για επιστημονικά δρώμενα. Στη συνέχεια παρατίθεται συνοπτική αναφορά στις ελληνικές, αλλά και σε κάποιες επιλεγμένες διεθνείς εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα σημαντικών κτηνιατρικών φορέων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«BSAWA Manual of FELINE PRACTICE A Foundation Manual»»

Επιμέλεια σύνταξης: Andrea Harvey & SéverineTasker.
Εκδόσεις: BSAWA 2013

Ξεχωριστό εγχειρίδιο που πραγματεύεται τη διαχείριση της γάτας και των νοσημάτων αυτής. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έγχρωμο και φέρει 482 σελίδες. Την επιμέλεια σύνταξης ανέλαβαν οι SéverinTasker και AndreaHarvey, οι οποίες συγκαταλέγονται στους διεθνούς φήμης κλινικούς κτηνιάτρους και ερευνητές. Κατόρθωσαν να αποδώσουν με σαφήνεια και αρμονικά τη γνώση πολυάριθμων συγγραφέων, κορυφαίων στο είδος τους, όλοι με πλούσια κλινική εμπειρία.

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Αναδρομική μελέτη 95 περιστατικών εξαρθρήματος της επιγονατίδας στον σκύλο

> Περίληψη
Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη των σκύλων με εξάρθρημα της επιγονατίδας (ΕΕ) που προσκομίστηκαν το διάστημα 2004 - 2010 στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στην εργασία συμπεριλήφθηκαν 95 σκύλοι. Ανάμεσα στα στοιχεία που αντλήθηκαν από τα δελτία εξέτασής τους ήταν η φυλή, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η συμπτωματολογία κατά την προσκόμιση, η πλευρά και ο βαθμός του εξαρθρήματος, το είδος της θεραπείας και η εξέλιξη των ζώων. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε πως το ΕΕ παρατηρήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα σε σκύλους ακαθόριστης φυλής (27,4%), μικρόσωμων φυλών (61%) και θηλυκού γένους (52,6%). Από τις καθαρόαιμες φυλές σκύλων, το ΕΕ διαγνώστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα στις φυλές Yorkshire Terrier, Poodle και Chihuahua.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

Η διαχείριση των ιστολογικών δειγμάτων από τον κλινικό κτηνίατρο από την λήψη τους έως το ιστοπαθολογικό εργαστήριο

> Εισαγωγή
Ο κατάλληλος χειρισμός των ιστών από την δειγ- ματοληψία έως και την άφιξή τους στο εργαστήριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ιστοπαθολογική εξέτασή τους είναι σημαντικός ώστε να αποφευχθούν αυτολυτικά φαινόμενα και σφάλματα τεχνικής κατά τους χειρισμούς που θα μπορούσαν να κάνουν δυσκολότερη ή και αδύνατη τη διάγνωση. Στην ερμηνεία, επίσης, των ιστοπαθολογικών ευρημάτων συμβάλλουν, μερικές φορές καθοριστικά, οι πληροφορίες που προσκομίζονται από τον κλινικό κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται όταν υπάρχει συνεργασία ιστοπαθολόγου και κλινικού κτηνιάτρου γεγονός που προϋποθέτει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Παρακάτω παρατίθενται πληροφορίες για τον ενδεδειγμένο τρόπο μονιμοποίησης/συντήρησης και αποστολής/μεταφοράς δειγμάτων ιστών που λαμβάνονται με σκοπό την ιστοπαθολογική εξέταση.

Διαβάστε Περισσότερα

Ποιά είναι η διάγνωση σας ;

Αλλοίωση του κερατοειδούς σε ένα σκύλο.

Ένας αρσενικός σκύλος φυλής Rottweiler ηλικίας δυο ετών προσκομίστηκε επειδή την τελευταία εβδομάδα παρουσίασε βλεφαρόσπασμο και οφθαλμικό έκκριμα. Στο ιστορικό αναφέρθηκε αφαίρεση του αδένα του τρίτου βλεφάρου εξαιτίας προβολής του, στην ηλικία των πέντε μηνών.

Διαβάστε Περισσότερα

Δήλωση

της Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Οδοντιατρικής Εταιρείας και άλλων Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Εταιρειών αναφορικά με την «Αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων χωρίς γενική αναισθησία» στο σκύλο και στη γάτα

Οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας (συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και του περιοδοντίου) αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι οικόσιτοι σκύλοι και γάτες σε όλη την Ευρώπη. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη η ενδελεχής κλινική εξέταση από κτηνίατρο, καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση (αποτρύγωση-καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών).

Διαβάστε Περισσότερα

Η νέα ιστοσελίδα της ΕΛΕΚΖΣ

www.hcavs.gr

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη της ΕΛΕΚΖΣ

Από την πρώτη κιόλας συνάντηση του νέου ΔΣ της ΕΛΕΚΖΣ, αναγνωρίσαμε την ανάγκη ριζικής ανανέωσης της ιστοσελίδας μας. Μετά από ένα εξάμηνο προετοιμασίας και σχεδιασμού, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ριζικά ανανεωμένη πλέον, ανέβηκε στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστοσελίδα, η οποία ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα. Σχεδιάστηκε εξ´ολοκλήρου από την αρχή, ώστε να είναι φιλική για όλους τους χρήστες υπολογιστών (PC, Mac), ταμπλετών και έξυπνων κινητών, ανεξάρτητα του λογισμικού προγράμματος που χρησιμοποιούν (Windows, iOS, Android).

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet