Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 2 - Τεύχος 1 - 2013

Περιεχόμενα

 • Bullet01

  Νόσος της Λευκής Γραμμής Αναδρομική μελέτη: 56 περιστατικά

 • Bullet02

  Επείγοντα δερματολογικά περιστατικά στο σκύλο και τη γάτα

 • Bullet03

  Κυτταρολογική εξέταση κολπικών επιχρισμάτων της σκύλας

 • Bullet04

  Τοποθέτηση σφαγιτιδικού καθετήρα στο σκύλο
  Ενδείξεις & Τεχνική

 • Bullet05

  Διημερίδες χειρουργικής οφθαλμολογίας

 • Bullet06

  Στιγμιότυπα από το 4ο Forum της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

 • Bullet07

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας. Τί, πού, πότε ...

 • Bullet08

  Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

 • Bullet09

  ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2013

 • Bullet10

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 

Νόσος της Λευκής Γραμμής

Αναδρομική μελέτη: 56 περιστατικά

> Περίληψη
Ως Νόσος της Λευκής Γραμμής (Ν.Λ.Γ.) ορίζεται ο διαχωρισμός του τοιχώματος της οπλής στο όριο μέσης και εσωτερικής στιβάδας του με επακόλουθο τη δημιουργία κοιλότητας σε αυτό. Στη μελέτη αυτή περιλήφθηκαν 56 ίπποι με Ν.Λ.Γ που προσκομίστηκαν στη Μονάδα Ιπποειδών της Κλινικής Ζώων Συντροφιάς της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. τα τρία τελευταία έτη. Σε 18 ίππους η νόσος αποδόθηκε σε ατύχημα της θερμής πετάλωσης (υπερθέρμανση - αποξήρανση οπλής), σε 10 σε υπερυδάτωση και σε 6 σε αφυδάτωση της οπλής λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, σε 8 στην κακή πετάλωση (σύσφιξη, μικρό και ακατάλληλο πέταλο, επιμόλυνση ηλοπών) και σε 6 σε συνδυασμό των παραπάνω.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

Κυτταρολογική εξέταση κολπικών επιχρισμάτων της σκύλας

Η κυτταρολογική εξέταση κολπικών επιχρισμάτων (Κ.Ε.Κ.Ε.) μπορεί να συμβάλλει στον καθορισμό των σταδίων του ωοθηκικού κύκλου, καθώς και στη διάγνωση διάφορων παθολογικών καταστάσεων του γεννητικού συστήματος της σκύλας. Τα ευρήματα της Κ.Ε.Κ.Ε. αξιολογούνται σε συνδυασμό με τα στοιχεία του αναπαραγωγικού ιστορικού και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης του γενητικού συστήματος (ψηλάφηση, κολποσκόπηση, δακτυλική κόλπου) και όπου απαιτείται, σε συνδυασμό και με τα ευρήματα των απεικονιστικών μέσων (υπερηχοτομογραφία και ακτινογραφία) και των ορμονικών προσδιορισμών.

Διαβάστε Περισσότερα

Διημερίδες χειρουργικής οφθαλμολογίας

Πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις των Χανίων (9&10/2), της Τρίπολης (13&14/4) και της Μυτιλήνης (22&23/6) με μεγάλη επιτυχία οι διημερίδες Χειρουργικής Οφθαλμολογίας που διοργανώνει η ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. για το 2013. Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης περιφερειακής επιμόρφωσης πρόκειται να γίνει η τέταρτη διημερίδα στην Ξάνθη στις 5&6/10 και θα ακολουθήσει η επόμενη στην Καρδίτσα στις 7&8/12.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε ...

Η λίστα των κτηνιατρικών επιστημονικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2013 είναι μακροσκελής. Ανάμεσα σε αυτές τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν μεγάλα κτηνιατρικά συνέδρια όπως το 4ο Forum της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς, εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από συλλόγους φοιτητών Κτηνιατρικής, όπως αυτές που διοργανώθηκαν από την IVSA (International Veterinary Students’ Association), αλλά και εκδηλώσεις που αφορούσαν σημαντικά θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας, όπως εκείνες που διοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο- παράρτημα Βορείου Ελλάδος ή την Επιτροπή Έρευνας και Δεοντολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πραγματεύονταν την επανεμφάνιση της λύσσας. Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά στις σημαντικότερες από αυτές τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα σημαντικών κτηνιατρικών φορέων μέσα στους πρώτους μήνες του 2013.

Διαβάστε Περισσότερα

ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2013

Στις 31 Μαρτίου 2013 έγιναν στην Αθήνα οι αρχαιρεσίες της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς, για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της. Οι εκλογές έγιναν στο ξενοδοχείο President και πριν από αυτές, την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας μας. Στις εκλογές ψήφησαν συνολικά 187 συνάδελφοι. Από αυτούς οι 182 ψήφησαν ταχυδρομικά, ενώ 5 συνάδελφοι προσήλθαν και ψήφησαν επί τόπου. Έγκυρα ήταν 185 ψηφοδέλτια. Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή συνάδελφοι έλαβαν τις παρακάτω φήφους.

Διαβάστε Περισσότερα

Επείγοντα δερματολογικά περιστατικά στο σκύλο και τη γάτα

> Περίληψη
Τα επείγοντα δερματολογικά περιστατικά είναι σπάνια στην κλινική πράξη και τις περισσότερες φορές εμφανίζονται απότομα. Οι κυριότεροι μηχανισμοί μέσω των οποίων μια δερματοπάθεια μπορεί να απειλήσει τη ζωή του σκύλου ή της γάτας είναι η σηψαιμία και τοξιναιμία, η απώλεια υγρών, πρωτεϊνών και ηλεκτρολυτών και η ταυτόχρονη προσβολή ζωτικών εσωτερικών οργάνων. Στις επείγουσες δερματοπάθειες περιλαμβάνονται η βακτηριακή υποδερματίτιδα στο σκύλο, η νεκρωτική φλεγμονή των περιτονιών στο σκύλο και τη γάτα, το σύνδρομο της τοξικής καταπληξίας στο σκύλο, οι υποδόριες και συστηματικές μυκητιάσεις στο σκύλο και τη γάτα, το αγγειογενές οίδημα στο σκύλο και τη γάτα, οι αυτοάνοσες δερματοπάθειες με εκτεταμένη εξέλκωση του δέρματος στο σκύλο και τη γάτα, το σύνδρομο Stevens-Johnson και η τοξική επιδερμική νεκρόλυση στο σκύλο και τη γάτα, η αγγειίτιδα στο σκύλο και τη γάτα, η άσηπτη φλυκταινώδης ερυθροδερμία (επιπολής πυώδης νεκρολυτική δερματίτιδα) σε σκύλους της φυλής miniature Schnauzer, το σύνδρομο υπερευαισθησίας στις σουλφοναμίδες στο σκύλο και η άσηπτη ουδετεροφιλική δερμάτωση (υποκεράτια και θυλακική ουδετεροφιλική φλυκταινώδης δερματίτιδα ή σύνδρομο Sweet) στο σκύλο.

Διαβάστε Περισσότερα

Η ώρα της διαγνωστικής...

Θυμηθείτε πως...

Τοποθέτηση σφαγιτιδικού καθετήρα στο σκύλο
Ενδείξεις & Τεχνική

Ενδείξεις

Η τοποθέτηση σφαγιτιδικού καθετήρα (ΣΚ) στο σκύλο είναι μία σχετικά απλή και γρήγορη διαδικασία που δεν απαιτεί την χορήγηση γενικής αναισθησίας στο ζώο, αλλά προϋποθέτει τη συμμετοχή ενός τουλάχιστον βοηθού. Τα είδη των καθετήρων που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ενδείκνυται να τοποθετηθούν στη σφαγίτιδα φλέβα του σκύλου είναι πολλαπλών τύπων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι υποκλείδιοι καθετήρες του ανθρώπου. Οι καθετήρες διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των διαύλων που διαθέτουν (μονοαυλικοί, διαυλικοί, τριαυλικοί), το μήκος τους (6 έως 18 cm) και τη διάμετρό τους (14 έως 20 gauge).

Διαβάστε Περισσότερα

Στιγμιότυπα από το 4ο Forum της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

Θεσσαλονίκη,
1-3 Μαρτίου 2013

Στη Θεσσαλονίκη, στις 1-3 Μαρτίου του 2013, διοργανώθηκε το ετήσιο FORUM Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς της ΕΛΕΚΖΣ. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα της περιρρέουσας κατά- στασης, την οικονομική δυσκολία των εταιρειών χορηγών του χώρου όπως και τη δυσπιστία των συναδέλφων συνέδρων απέναντι σε μονότονα επαναλαμβανόμενα εθνικά συνέδρια γενικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε Περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

2η Ημερίδα της Ομάδας Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

25 Μαΐου 2013 - Θεσσαλονίκη

Η Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – Ο.Π.Α.Ζ. της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. δρα από το 1995 στο χώρο των Κλινικών της Κτηνιατρικής σχολής. Σκοπός αλλά και λόγος ύπαρξης της ομάδας είναι η περίθαλψη και αποθεραπεία ειδών της άγριας πανίδας. Την ομάδα απαρτίζουν φοιτητές - μέλη που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων κ. Αναστασίας Κομνηνού. Στα πλαίσια της δράσης της ομάδας, έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης περισσότερα από 2500 άγρια ζώα κάθε είδους, από όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα από τα ζώα που προσκομίζονται φέρουν τραυματισμούς οφειλόμενους σε ανθρώπινες δραστηριότητες ή/ και την ανθρώπινη αδιαφορία. Στη συνέχεια, και αφού είναι ικανά, τα ζώα αυτά απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό περιβάλλον όπου και ανήκουν.

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet