Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 8 - Τεύχος 1 - 2019

Άρθρο Σύνταξης

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Το τρέχoν τεύχος της «Ιατρικής Ζώων Συντροφιάς» (ΙΖΣ) είναι το πρώτο του 2019, υπό τη νέα Διεύθυνση Σύνταξης (ΔΣ). Πριν από έξι μήνες περίπου, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ., μού προτάθηκε από 1 Ιανουαρίου 2019 η ΔΣ του περιοδικού, την οποία αποδέχτηκα με χαρά. Ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια Σύνταξης επέλεξα την Κυριακή Παυλίδου, διδάκτορα κτηνίατρο και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς, του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.
  Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την απερχόμενη ΔΣ του περιοδικού, την Κατερίνα Αδαμαμά-Μωραΐτου και τη Δήμητρα Παρδάλη, για την ως τώρα προσφορά της. Η προηγούμενη ΔΣ δούλεψε με όρεξη, μεράκι και πολύ κόπο για την ίδρυση και την ανάπτυξη του περιοδικού, και τη διατήρησή του σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Θεωρούμε ότι η ΙΖΣ είναι πλέον ένα γνωστό περιοδικό στον Έλληνα κτηνίατρο, το οποίο έχει συμβάλλει ουσιαστικά, όπως άλλωστε είναι ο σκοπός του, στην ενημέρωση και την εκπαίδευση όσων ασχολούνται με την ιατρική των ζώων συντροφιάς.
  Ύστερα από δέκα χρόνια παρουσίας της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. στην ελληνική κτηνιατρική ζωή, φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για μια ριζική ανανέωση και αναβάθμιση του περιοδικού της. Με όραμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, επιστημονικού περιοδικού, το οποίο θα στέκεται επάξια και ισότιμα δίπλα σε καταξιωμένα διεθνή περιοδικά, προχωράμε σε δομικές αλλαγές του περιοδικού και από τη θέση αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις άμεσες προτεραιότητες που έχουμε ήδη δρομολογήσει:

  • Όπως βλέπετε, έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του περιοδικού, το οποίο επιτρέπει την παράλληλη μελέτη του ελληνικού και του αγγλικού κειμένου. Επίσης το εξώφυλλο έχει αλλάξει και σκοπός μας είναι να παραμείνει σταθερό, ώστε να είναι διαχρονικά αναγνωρίσιμο.
  • Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία παρακολούθησης του περιοδικού για την απόδοση συντελεστή επιρροής (impact factor). Η διαδικασία είναι μακροχρόνια (απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια) και έχει ιδιαίτερη σημασία, η χρήση αναφορών στην ΙΖΣ, όταν δημοσιεύουμε σε άλλα περιοδικά. Ο αριθμός αυτός των ετεροαναφορών θα καθορίσει αν θα μας αποδοθεί συντελεστής επιρροής.
  • Οι οδηγίες προς τους συγγραφείς έχουν αλλάξει και θα τηρούνται αυστηρά, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των εργασιών που θα δημοσιεύονται. Για το σκοπό αυτό, καλούμε όλους τους συναδέλφους που ασχολούνται με την ιατρική των ζώων συντροφιάς, να υποβάλλουν εργασίες στο περιοδικό μας, κυρίως ερευνητικές και λιγότερες απλές βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις και ενδιαφέροντα περιστατικά, ώστε να βελτιωθεί το αποδεικτικό επίπεδο (level of evidence).
  • Από την πλευρά μας, για τη διευκόλυνση και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, δεσμευόμαστε για τη διοργάνωση σεμιναρίων σχετικά με τη σχεδίαση, εκτέλεση, συγγραφή και υποβολή επιστημονικών εργασιών.
  • Η υποβολή των εργασιών θα γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει τους συγγραφείς στη διαδικασία της υποβολής και κρίσης, αλλά και στην τήρηση των οδηγιών.
  • Εάν κρίνεται σκόπιμο, οι εργασίες που υποβάλλονται θα ελέγχονται για λογοκλοπή με ειδικό λογισμικό.
  • Οι εργασίες θα ελέγχονται σχολαστικά για το επίπεδο της στατιστικής ανάλυσης που χρησιμοποιούν.

  Η ΙΖΣ για να αναβαθμιστεί και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο, απαιτεί την προσπάθεια όλων των συναδέλφων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όπως αγκάλιασαν έως τώρα το περιοδικό, να συνεχίσουν να το στηρίζουν, στέλνοντας εργασίες, χρησιμοποιώντας το σε αναφορές τους και συμβάλλοντας με οποιονδήποτε τρόπο θεωρούν γόνιμο. Η ΔΣ βρίσκεται εδώ, για να σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια συναδέλφου, είτε νέου που κάνει τα πρώτα βήματα στον όμορφο κόσμο της Eπιστήμης και χρειάζεται ένα forum για να παρουσιάσει τη δουλειά του, είτε ήδη πετυχημένου, που θέλει να αναδείξει την εμπειρία του.
  Ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας για ένα νέο ξεκίνημα του περιοδικού θα βρει ανταπόκριση στους συναδέλφους και ευχόμαστε η ΙΖΣ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κτηνιατρικής οικογένειας.

Συναδελφικά,
Ιωάννης Σάββας
Κυριακή Παυλίδου

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet