Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ενδορινικό νεόπλασμα των σιτευτικών κυττάρων σε σκύλο


Τσακνάκη Α.Α. Κτηνίατρος, Μετεκπεδευόμενη, Κλινική των Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ | Κουκλάκη Ε. Κτηνίατρος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Κλινική των Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ | Γκινούδης Α. Κτηνίατρος, Υποψήφιος Διδάκτορας, Διαγνωστικό Εργαστήριο, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ | Πατσίκας Μ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Εργαστήριο Απεικονιστικής Διαγνωστικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ | Μυλωνάκης Μ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ

Εισαγωγή

Το νεόπλασμα των σιτευτικών κυττάρων (ΝΣΚ) είναι το συχνότερο δερματικό νεόπλασμα του σκύλου. Τα συνηθέστερα σημεία εντόπισής του είναι το δέρμα και ο υποδόριος ιστός. Το ΝΣΚ αποτελεί το 1% των πρωτογενών ρινικών νεοπλασμάτων. Περιγράφεται περιστατικό πρωτογενούς ΝΣΚ της ρινικής κοιλότητας σε σκύλο, με επιχώρια μεταστατική λεμφαδενοπάθεια.

Κλινικό περιστατικό

Σκύλος ημίαιμος, 12 ετών, προσκομίστηκε με ιστορικό διόγκωσης του δεξιού υπογνάθιου λεμφογαγγλίου και βλεννοαιμορραγικού ρινικού εκκρίματος. Στο ζώο είχε προηγηθεί η ιστοπαθολογική εξέταση του αριστερού υπογνάθιου λεμφογαγγλίου που επιβεβαίωσε την παρουσία μεταστατικής λεμφαδενοπάθειας από ΝΣΚ. Κατά την κλινική εξέταση, διαπιστώθηκε έντονη διόγκωση των οπισθοφαρυγγικών και του δεξιού υπογνάθιου λεμφογαγγλίου, αμφοτερόπλευρο βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα, ηχηρή αναπνοή, ενώ κατά την διάνοιξη του στόματος παρατηρήθηκε ευμεγέθης υπεγερμένη περιοχή στο όριο σκληρής και μαλακής υπερώας. Κατά την αξονική τομογραφία της ρινοφαρυγγικής χώρας, διαπιστώθηκαν διήθηση των ρινικών κοιλοτήτων και των ηθμοειδών κογχών με υλικό πυκνότητας μαλακών ιστών και διόγκωση και νέκρωση των οπισθοφαρυγγικών λεμφογαγγλίων. Παράλληλα, παρακεντήθηκε η υπεγερμένη αλλοίωση και η κυτταρολογική εξέταση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ΝΣΚ.

Αποτέλεσμα

Η κλινική σταδιοποίηση δεν έδειξε διασπορά της νεοπλασίας πέραν της ρινοφαρυγγικής χώρας και των επιχώριων λεμφογαγγλίων. Το ζώο παρουσίαζε προοδευτικά επιδεινούμενη αναπνευστική δυσχέρεια και παρανεοπλασματική καχεξία. Η τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τη χορήγηση πρεδνιζολόνης και τοσερανίμπης.

Συμπεράσματα

Το ρινικό μαστοκύττωμα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση των πρωτογενών ρινικών νεοπλασμάτων στο σκύλο.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet