Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Σύνδρομο του Υπεριξώδους: Μία σπάνια επιπλοκή της αφυδάτωσης


Παπαθανασίου Α. Κτηνίατρος, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, Αθήνα | Τιμίου Δ. Κτηνίατρος, Μεταπτυχιακό Παθολογία Ζώων Συντροφιάς, GPcert Ογκολογία Ζώων Συντροφιάς, Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική, Αθήνα

Εισαγωγή

Το σύνδρομο υπεριξώδους είναι μια σπάνια νοσολογική οντότητα και προκαλείται από πολυκυτταραιμία ή υπερσφαιριναιμία. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σχετική πολυκυτταραιμία. Περιγράφεται σκύλος με σύνδρομο υπεριξώδους ως αποτέλεσμα αφυδάτωσης λόγω επιθετικής διουρητικής θεραπείας και θερμοπληξίας.

Κλινικό περιστατικό

Σκύλος, Γαλλικό Μπουλντόγκ, αρσενικός, ακέραιος, 1,5 έτους, προσκομίστηκε σε λήθαργο. Είχε επισκεφθεί αρχικά άλλη κλινική λόγω ταχύπνοιας και εμέτων μετά από έντονη σωματική άσκηση υπό υψηλές θερμοκρασίες και ηλιακή έκθεση. Εκεί, έγινε χορήγηση διουρητικής θεραπείας, μετά την έναρξη της οποίας υπήρξε σαφής επιδείνωση του επιπέδου συνείδησης του. Στην κλινική μας, κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε σοβαρή αφυδάτωση, αμφοτερόπλευρη μη ανταποκρινόμενη μύση και συμφόρηση τόσο των βλεννογόνων όσο και των αγγείων του σκληρού χιτώνα. Ο απεικονιστικός έλεγχος του θώρακα και της κοιλίας δεν ανέδειξε κάποιο παθολογικό εύρημα. Στην γενική εξέταση αίματος βρέθηκε αιμοσυμπύκνωση, ενώ στον βιοχημικό έλεγχο του αίματος βρέθηκε έντονη αύξηση της κρεατινικής φωσφοκινάσης και της ουρίας. Τέθηκε έτσι, ως πιθανότερη, η διάγνωση του συνδρόμου υπεριξώδους, δευτερογενώς λόγω έντονης αφυδάτωσης από την θερμοπληξία και τη διουρητική θεραπεία. Έγινε έναρξη επιθετικής οροθεραπείας με αξιοσημείωτη βελτίωση του επιπέδου συνείδησης εντός 24 ωρών. Μετά από τριήμερη νοσηλεία, υπό οροθεραπεία μόνο, το επίπεδο συνείδησης και η γενικότερη κλινική εικόνα παρουσίαζε μεγάλη βελτίωση, αλλά η κινητικότητά του ήταν ακόμη μειωμένη. Δύο μήνες αργότερα, η κλινική εικόνα του σκύλου ήταν πλέον απόλυτα φυσιολογική.

Συμπέρασμα

Το σύνδρομο υπεριξώδους μπορεί να αποβεί θα- νατηφόρο και έτσι η έγκαιρη παρατήρηση των συμπτωμάτων του σε συνεκτίμηση με το ιστορικό και την κλινικοεργαστηριακή του εικόνα, είναι σημα- ντική για τη διάγνωση και τη θεραπεία του.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet