Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ανεπιτυχής προσπάθεια αναπαραγωγής σε σκύλα μετά από αποβολή: αναφορά σε ένα περιστατικό


Τσιαδή Δημητροπούλου Χ. Κτηνίατρος, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Ελεκίδου Ε. Κτηνίατρος, MSc, Υποψήφια Διδάκτορας, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Βερβερίδης Χ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Μονάδα Χειρουργικής και Μαιευτικής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Τα συχνότερα αίτια ανεπιτυχούς αναπαραγωγής (αποτυχία σύλληψης ή κυοφορίας) στους σκύλους είναι ο κακός προγραμματισμός συζεύξεων ή τεχνητής σπερματέγχυσης (Τ.Σ.), η κακή ποιότητα και διαχείριση του σπέρματος και οι παθολογικές καταστάσεις της μήτρας ή των ωοθηκών (ανώμαλη ωοθηκική δραστηριότητα). Περιγράφεται ένα περιστατικό ανεπιτυχούς κυοφορίας μετά από Τ.Σ. σε θηλυκό σκύλο.

Κλινικό περιστατικό

Σκύλος, φυλής American Bull Terrier, θηλυκός ακέραιος, 3,5 ετών προσκομίστηκε με ιστορικό δηλωμένης αποβολής μετά από Τ.Σ. Υπερηχοτομογραφικά διαπιστώθηκαν εντός της μήτρας υπολείμματα αποβολής, τα οποία απομακρύνθηκαν πλήρως με τη χορήγηση συνδυασμού αγλεπριστόνης και κλοπροστενόλης σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις επί 15 ημέρες. Η μήτρα έδειξε υπερηχοτομογραφικά πλήρη αποκατάσταση στις επανεξετάσεις μετά από 15 και 70 ημέρες. Με σκοπό τη μετέπειτα προσπάθεια γονιμοποίησης ελέγχθηκαν και αποκλείστηκαν ειδικοί λοιμώδεις παράγοντες (βρουκέλλωση, ερπητοΐωση). Στον επόμενο ωοθηκικό κύκλο του ζώου, προσδιορίστηκε η καταλληλότερη μέρα για την Τ.Σ. με συνδυασμό κυτταρολογικής εξέτασης κολπικών επιχρισμάτων και μετρήσεων προγεστερόνης. Παραγγέλθηκε ψυγμένο σπέρμα από το εξωτερικό, το οποίο, ωστόσο, κατά την παραλαβή του ήταν σε υψηλότερη θερμοκρασία και κατώτερης ποιότητας από το αναμενόμενο. Πραγματοποιήθηκε μέση λαπαροτομή και ενδομητριαία Τ.Σ., υπό γενική αναισθησία.

Αποτελέσματα

Κατά την προσκόμιση του ζώου 27 ημέρες μετά την Τ.Σ., εντοπίστηκαν υπερηχοτομογραφικά στοιχεία συμβατά με πιθανή εμβρυική απορρόφηση. Έπειτα, η κύηση διακόπηκε αυτόματα.

Συμπεράσματα

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, παρότι έγινε σωστός προγραμματισμός για την παραλαβή του σπέρματος την κατάλληλη ημέρα για την Τ.Σ., οι συνθήκες μεταφοράς του αποδείχθηκαν μη ενδεδειγμένες, γεγονός που επηρέασε την ποιότητά του αρνητικά. Επιπλέον, η προηγούμενη αποβολή του ζώου, παρά την αποτελεσματική αγωγή, πιθανώς να συνέβαλε στην αποτυχία γονιμοποίησης.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet