Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Υπερηχοτομογραφική εξέταση με εκκένωση της ουροδόχου κύστης μετά από έγχυση σκιαγραφικού παράγοντα (CE-VUS) ως μια εναλλακτική μέθοδος διάγνωσης ενδοπυελικής εντόπισης της ουροδόχου κύστης σε ένα σκύλο


Τρικούπη Γ. Κτηνίατρος, MSc, Υποψήφιος Διδάκτορας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Αδαμαμά-Μωραΐτου Κ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγήτρια, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη | Παπαδοπούλου Π. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Σκοπός της παρουσίασης αυτού του περιστατικού ήταν η κατάδειξη της χρησιμότητας της υπερηχοτομογραφικής εξέτασης με εκκένωση της ουροδόχου κύστης μετά από έγχυση σκιαγραφικού παράγοντα (CE-VUS), ως μιας εναλλακτικής μεθόδου εξέτασης, που δεν απαιτεί έκθεση σε ακτινοβολία και εύκολης στην εφαρμογή της, για τη διάγνωση της ενδοπυελικής εντόπισης της ουροδόχου κύστης σε ένα σκύλο.

Κλινικά περιστατικά

Ένας 7 μηνών, σωματικού βάρους 12 kg, θηλυκός, ακέραιος σκύλος ακαθόριστης φυλής, προσκομίστηκε με ιστορικό ακράτειας ούρων διάρκειας 5 μηνών. Ο σκύλος είχε λάβει αγωγές με αντιβιοτικά χωρίς καμία βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων.

Αποτελέσματα

Η κλινική εξέταση οι αιματολογικές εξετάσεις, η ανάλυση και καλλιέργεια ούρων ήταν κατά φύση. Στα απλά ακτινογραφήματα και τον υπέρηχο κοιλίας η ουροδόχος κύστη ήταν κενή ούρου. Για την περεταίρω διερεύνηση του ουροποιητικού συστήματος, πραγματοποιήθηκε CE-VUS εξέταση, με τη χρήση σκιαγραφικού παράγοντα δεύτερης γενιάς, αποτελούμενος από υπερηχοτομογραφικά ανιχνεύσιμες μικροφυσαλίδες. Αφού τοποθετήθηκε καθετήρας ούρου στο εγγύς τμήμα της ουρήθρας, έγινε έγχυση του σκιαγραφικού παράγοντα εντός αυτής, με αποτέλεσμα την απεικόνιση της ουροδόχου κύστης εντός της πυελικής κοιλότητας κατά την πλήρωσή της με το διάλυμα σκιαγραφικού μέσου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κυστεοουρηθρογραφία η οποία επιβεβαίωσε την ενδοπυελική εντόπιση της ουροδόχου κύστης.

Συμπεράσματα

Η CE-VUS εξέταση αποτελεί μια χρήσιμη τεχνική απεικόνισης και εκτίμησης θέσης της ουροδόχου κύστης στους σκύλους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τη χρήση της μεθόδου για τη διάγνωση της ενδοπυελικής εντόπισης της ουροδόχου κύστης στο σκύλο.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet