Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Αναδρομική μελέτη: διακύμανση της καρδιακής και αναπνευστικής συχνότητας μετά από χορήγηση στελεχιαίας αναισθησίας με νευροεντοπιστή σε χειρουργικές επεμβάσεις στα άκρα στον σκύλο (2016-2021)


Πολυζώης Γ. Κτηνίατρος, MSc, Ελεύθερος επαγγελματίας, Κτηνιατρική Ακτινοδιάγνωση Alphavet, Κηφισιά | Καζάκος Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής Χειρουργικής και Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστή μιο Θεσσαλονίκης | Αναγνώστου Τ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, DipECVAA, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στο πρόσθιο ή οπίσθιο άκρο των ζώων συντροφιάς, είτε ορθοπεδικές είτε επεμβάσεις μαλακών μορίων, συνεπάγονται ισχυρό πόνο περιεγχειρητικά, ο οποίος αντιμετωπίζεται κυρίως με τη συστηματική χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οπιοειδών και α2-αγωνιστών. Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθεί αν η χορήγηση στελεχιαίας αναισθησίας με νευροεντοπιστή σε επεμβάσεις στο πρόσθιο ή οπίσθιο άκρο συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας της καρδιακής και αναπνευστικής συχνότητας του ασθενούς διεγχειρητικά.

Υλικά και μέθοδοι

Στην αναδρομική μελέτη συμπεριλήφθηκαν 28 σκύλοι στους οποίους διενεργήθηκε στελεχιαία αναισθησία με νευροεντοπιστή και 28 στους οποίους δεν διενεργήθηκε κάποια μέθοδος τοπικής αναισθησίας. Διεγχειρητικά, σκύλοι στους οποίους η καρδιακή συχνότητα παρουσίασε αύξηση κατά ≥20% της βασικής τιμής σε τουλάχιστον 3 χρονικές στιγμές θεωρήθηκαν ασταθείς ως προς την καρδιακή συχνότητα, ενώ σκύλοι στους οποίους η αναπνευστική συχνότητα παρουσίασε αύξηση κατά ≥20% της βασικής τιμής σε τουλάχιστον 3 χρονικές στιγμές θεωρήθηκαν ασταθείς ως προς την αναπνευστική συχνότητα.

Αποτελέσματα

Το 89,3% των σκύλων που έλαβε στελεχιαία αναισθησία ήταν σταθερό ως προς την καρδιακή συχνότητα και την αναπνευστική συχνότητα, ενώ αντίστοιχα οι σκύλοι που δεν έλαβαν στελεχιαία αναισθησία, ήταν ασταθείς κατά 92,9% στις παραμέτρους του κυκλοφορικού και κατά 50% στις παραμέτρους του αναπνευστικού. Η διαφορά στις φαρμακευτικές ουσίες που χορηγήθηκαν κατά την προνάρκωση δε φάνηκε να επηρεάζει στατιστικώς σημαντικά την σταθερότητα της καρδιακής ή αναπνευστικής συχνότητας των ζώων που έλαβαν στελεχιαία αναισθησία.

Συμπεράσματα

H χορήγηση στελεχιαίας αναισθησίας με χρήση νευροεντοπιστή βοηθά στην σταθερότητα της καρδιακής και αναπνευστικής συχνότητας διεγχειρητικά σε σκύλους που υποβάλλονται σε επέμβαση στα άκρα. Θα ήταν χρήσιμη η εκπόνηση περισσότερων μελετών στα ζώα για την επίδραση της στελεχιαίας αναισθησίας στην ποιότητα της ανάνηψης και στη μετεγχειρητική αναλγησία.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet