Την χρονιά που πέρασε έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο καθηγητής Χημείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Αριστομένης Αγιαννίδης. Ο καθηγητής Αγιαννίδης ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Μετά από μία βραχεία περίοδο απασχόλησής του στην βιομηχανία, προσλήφθηκε ως βοηθός στο εργαστήριο της τότε παθολογικής κλινικής της Κτηνιατρικής Σχολής. Έκτοτε και μέχρι την συνταξιοδότησή του διήλθε επιτυχώς όλες τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής ιεραρχίας –βοηθός, επιμελητής, υφηγητής, αν.καθηγητής, καθηγητής και υπήρξε διευθυντής του εργαστηρίου Χημείας.

Η μεγάλη του συνεισφορά στην ιατρική επιστήμη ευρύτερα, υπήρξε η συμβολή του στην έρευνα των επιπτώσεων της πενίας ή/και της περίσσειας των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στην παθογένεια διαφόρων νοσημάτων των ζώων και του ανθρώπου. Με επικεφαλής και εμπνευστή τον αείμνηστο καθηγητή Παθολογίας Α.Γ. Σπαή οργάνωσε σε θεωρητική βάση και εφάρμοσε σε πρακτικό επίπεδο πρωτότυπες αναλυτικές μεθόδους για τον προσδιορισμό πολλών ιχνοστοιχείων σε βιολογικά υλικά (αίμα, δέρμα, ιστούς) και σε τροφές. Μία διαδικασία εξαιρετικά δυσχερή, επίπονη και χρονοβόρα δεδομένης της χαμηλής συγκέντρωσης τους στα βιολογικά υλικά. Καρπός όλων των παραπάνω υπήρξαν πρωτοπόρες σε παγκόσμιο επίπεδο δημοσιεύσεις ήδη από την δεκαετία του 1970. Πολλά χρόνια αργότερα εμφανίστηκαν δημισιεύσεις για την συμβολή πολλών ιχνοστοιχείων στην πρόληψη ασθενειών στον άνθρωπο.

Έτσι, ο καθηγητής Αγιαννίδης με το αναλυτικό του έργο στο εργαστήριο συνέβαλε όχι μόνο στον εμπλουτισμό της επιστημονικής βιβλιογραφίας, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων υγείας σε παραγωγικά ζώα συμβάλοντας στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στον τόπο μας. Πάνω από μία 35ετία ο καθηγητής Αγιαννίδης ζημώθηκε με τους επιστημονικούς προβληματισμούς ιατρών και κτηνιάτρων, τους μετουσίωσε με ευρηματικότητα σε αναλυτική βιοχημική έρευνα και με τιτάνιο κόπο, υπομονή αλλά και πραότητα απέδοσε απτά – πρακτικά αποτελέσματα,μέρος των οποίων έγιναν διδακτορικες διατριβές και έδωσαν την δυνατότητα σε νεότερους να είναι σήμερα ώριμοι επιστήμονες – καθηγητές στο Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και σε ερευνητικά κέντρα.

Η θύμηση του ας είναι διαχρονική.

Καθηγητής Τιμολέων Ράλλης

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet