«BSAWA Manual of FELINE PRACTICE A Foundation Manual»»

Επιμέλεια σύνταξης: Andrea Harvey & SéverineTasker.
Εκδόσεις: BSAWA 2013

v2i2 ergaleia 1Ξεχωριστό εγχειρίδιο που πραγματεύεται τη διαχείριση της γάτας και των νοσημάτων αυτής. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έγχρωμο και φέρει 482 σελίδες. Την επιμέλεια σύνταξης ανέλαβαν οι SéverinTasker και AndreaHarvey, οι οποίες συγκαταλέγονται στους διεθνούς φήμης κλινικούς κτηνιάτρους και ερευνητές. Κατόρθωσαν να αποδώσουν με σαφήνεια και αρμονικά τη γνώση πολυάριθμων συγγρα- φέων, κορυφαίων στο είδος τους, όλοι με πλούσια κλινική εμπειρία.

Το εγχειρίδιο αυτό απευθύνεται κυρίως σε προπτυχιακούς φοιτητές κτηνιατρικής που εκπαιδεύονται στην κλινική και σε ιδιώτες κτηνιάτρους ζώων συντροφιάς, με ιατρεία ή κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες πρώτης γνώμης. Σε αυτό παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τη καλύτερη διαχείριση της γάτας και την αντιμετώπιση των συχνότερων παθολογικών καταστάσεων που απαντώνται στο συγκεκριμένο είδος ζώου. Επιπλέον, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο προτείνονται παραπομπές σε βιβλιογραφία ή συστήνεται η παρακολούθηση του περιστατικού από εξειδικευμένο συνάδελφο.

Το βιβλίο είναι πλούσιο σε πίνακες και φωτογραφικό υλικό που διευκολύνει την κατανόηση του κειμένου. Καταγράφονται σε αυτό η προσέγγιση, πρόληψη, πρακτικές θεραπείας, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και παθολογικών καταστάσεων της γάτας ανά σύστημα ή όργανο. Δεν πρέπει να παραληφθεί η συμβολή των οδηγών άμεσης αναφοράς μέσω των οποίων παρέχονται πρακτικές τεχνικές και θεραπευτικά σχήματα με τη μορφή βήμα προς βήμα ώστε να γίνονται εύκολα εφαρμόσιμα από τον κτηνίατρο.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνονται οδηγίες για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κλινικός ώστε να καταλήξει στο θεμιτό αποτέλεσμα, σε περιπτώσεις οικονομικής δυσχέρειας από την πλευρά του ιδιοκτήτη.

Είναι βέβαιο πως το βιβλίο αυτό δε θα κοσμεί απλά τη βι- βλιοθήκη του κλινικού κτηνιάτρου, αλλά πρόκειται να απο- τελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του, διότι περιλαμβάνει πληθώρα επιστημονικών πληροφοριών και πρακτικών συμ- βουλών και κατ’ επέκταση θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υγεία και την ευζωία αυτού του ξεχωριστού είδους ζώου που ονομάζεται γάτα.

 

Cowel’s and Tyler’s DIAGNOSTIC CYTOLOGY AND HEMATOLOGY OF THE CAT AND DOG
Fourth Edition

Επιμέλεια σύνταξης: Amy C. Valenciano & Rick L. Cowell.
Εκδόσεις: ELSEVIER, MOSBY 2014

v2i2 ergaleia 2Κλασικό βιβλίο που υποστηρίζει απόλυτα όσους ασχο- λούνται με κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις κυτταρολογικές και αιμοτολογικές, για τη διαγνωστική προσέγγιση περιστατικών που αφορούν το σκύλο και τη γάτα. Η τελευταία αυτή έκδοση έρχεται να ενημερώσει τα προϋπάρχοντα κεφάλαια με τη σύγχρονη ορολογία και τις τεχνικές, καθώς και με παθολογικές καταστάσεις που διαπιστώθηκαν πρόσφατα. Επίσης, σημαντική κρίνεται η προσθήκη τεσσάρων νέων κεφαλαίων που αφορούν α) τα επινεφρίδια, β) την ανοσοϊστοχημεία, γ) τη κυτταρομετρία ροής και δ) την εφαρμογή μοριακών τεχνικών σε κακοήθη νεοπλάσματα του λεμφικού ιστού. Στα ανωτέρω κεφάλαια οι συγγραφείς καταδεικνύουν την άμεσησύνδεση της εφαρμογής των εργαστηριακών μεθόδων με τη διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση μιας κλινικής νόσου.

Επιπλέον, παρατίθεται νέο φωτογραφικό υλικό από ιστολογικά παρασκευάσματα με στόχο την κατανόηση της δομής του φυσιολογικού ιστού και την αξιολόγηση του παθολογικού, ενώ όμοια απεικονίζονται και επιχρίσματα από αντίστοιχες περιοχές. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από 1300 φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειαςδίνοντας τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ φυσιολογικών και μη κυττάρων με στόχο την διευκόλυνση της διάγνωσης. Απευθύνεται σε κτηνιάτρους ζώων συντροφιάς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ειδικεύονται στην κυτταροπαθολογία ώστε να εξοικειωθούν με τις μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας δειγμάτων παθολογικού υλικού και βεβαίως με τη μελέτη και αξιολόγηση αυτών σε επίπεδο μικροσκοπίου, με στόχο τη διαγνωστική προσέγγιση περιστατικών.

Επίσης, παρατίθεται μια σειρά από πίνακες και σχεδιαγράμματα που βοηθούν τον κτηνίατρο να ερμηνεύσει τα κυτταρολογικά του ευρήματα και σε συνδυασμό με το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τα αποτελέσματα ακτινοδιαγνωστικών μεθόδων και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων να καταλήξει σε περισσότερο ακριβή διάγνωση γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

Clinical Endocrinology of Companion Animals

Επιμέλεια: Jacquie Rand
Εκδόσεις: Willey Blackwell 2013

v2i2 ergaleia 3Πρόκειται για τη δεύτερη επικαιροποιημένη έκδοση ενός βιβλίου που παρέχει τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν παθολογικές καταστάσεις του ενδοκρινικού συστήματος στα ζώα συντροφιάς. Οι 519 σελίδες του κατανέμονται σε 47 ξεχωριστά κεφάλαια που περιέχουν τη γνώση και την εμπειρία πολλών και αξιόλογων συγγραφέων. Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στα βασικά σημεία που αφορούν την παθογένεια, την κλινική εικόνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία της εκάστοτε νοσολογικής οντότητας, ενώ ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των ανωτέρω σημείων με τρόπο ώστε ο κτηνίατρος να ανατρέχει με ευκολία στις απαραίτητες γι’ αυτόν πληροφορίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι επιπλέον περιγράφονται παθολογικές καταστάσεις σε εξωτικά είδη ζώων συντροφιάς τα οποία εμφανίζουν ευαισθησία σε νοσήματα του ενδοκρινικού συστήματος. Κύριοι στόχοι του εγχειριδίου αυτού είναι α)να επικουρεί τον κλινικό κτηνίατρο στη διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν το ενδοκρινικό σύστημα και β) να παρέχει άμεσα χρήσιμες πληροφορίες σε φοιτητές που εκπαιδεύονται στην κλινική ζώων συντροφιάς για περιστατικά που παρακολουθούν ή να τους βοηθά γενικότερα να εντρυφήσουν στα νοσήματα του ενδοκρινικού συστήματος. Τέλος, οι πίνακες και τα σχηματογραφήματα που παρατίθενται καθώς και φωτογραφικό υλικό που εμπεριέχεται στο βιβλίο αυτό συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερηκατανόηση του κειμένου και την επίτευξη του αρχικού στόχου των συγγραφέων.

 

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet