«Kirk’s Current Veterinary Therapy XV»»

Επιμέλεια σύνταξης: John D. Bonagura, DVM, MS, Dipl ACVIM και David C. Twedt, DVM, DipACVIM
Εκδόσεις: Elsevier 2014

v3i1 ergaleia 1Ο 15ος τόμος της σειράς «Kirk’s Current Veterinary Therapy» είναι γραμμένος στην αγγλική γλώσσα, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο και είναι ασπρόμαυρος όπως όλοι οι προηγούμενοι της σειράς. Την έκδοσή του έχουν επιμεληθεί οι John Bonagura και David Twedt με τη συνδρομή ακόμη 325 διεθνούς φήμης και κορυφαίων στο είδος τους συ-συγγραφέων (50 περισσότεροι από τον προηγούμενο τόμο). Το βιβλίο αποτελείται από 1456 σελίδες, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από 300 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αριθμός που κρίνεται επαρκής, τοποθετημένες σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία του.

Πρόκειται για ένα βιβλίο απαραίτητο για κάθε ιατρείο ζώων συντροφιάς που παρέχει με σχετικά σύντομο (η έκταση κάθε κεφαλαίου κυμαίνετε από 2 έως 4 σελίδες), αλλά εξαιρετικά περιεκτικό τρόπο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διάγνωση των νοσημά- των που πραγματεύεται, αφιερώνοντας μεγαλύτερη έκταση στο κομμάτι της θεραπείας τους. Περιλαμβάνει κεφάλαια που καλύπτουν όλα τα αντικείμενα της εσωτερικής παθολογίας του σκύλου και της γάτας, αλλά και βασικά κομμάτια της εντατικής θεραπείας, της αναπαραγωγής, της τοξικολογίας, της οφθαλμολογίας και της δερματολογίας, ενώ έχει προστεθεί και ένα νέο κεφάλαιο αφιερωμένο στη διατροφή του σκύλου και της γάτας. Ο τρόπος διαχωρισμού του βιβλίου σε κεφάλαια με βάση το όργανο – σύστημα του οργανισμού παράλληλα με το εξαιρετικό και εκτενές ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου επιτρέπουν στον αναγνώστη να εντοπίσει εύκολα την πληροφορία που αναζητά. Επιπρόσθετα τα θεραπευτικά πλάνα που παρατίθενται υπό μορφή αλγόριθμων επιτρέπουν στον κτηνίατρο να οργανώσει γρήγορα τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού αλλά και να τον τροποποιήσει έγκαιρα ανάλογα με την ανταπόκριση στην αρχική θεραπεία και τα ευρήματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Σημαντικό βοήθημα αποτελούν ο πίνακας με τα δοσολογικά σχήματα των συχνότερα χρησιμοποιούμενων φαρμάκων τον οποίο έχει επιμεληθεί προσωπικά ο Dr. Mark Papich. Η βιβλιογραφία έχει ανανεωθεί και στο τέλος του βιβλίου επισυνάπτονται πίνακες με τις φυσιολογικές τιμές διάφορων εργαστηριακών παραμέτρων και μετατροπής μονάδων. Το μοναδικό ίσως «μειονέκτημα» του βιβλίου είναι ότι σε αρκετά σημεία υπάρχουν παραπομπές που αφορούν σε προηγούμενους τόμους, τους οποίους ενδεχομένως ένας νέος κτηνίατρος να μην διαθέτει στη βιβλιοθήκη του.
Το βιβλίο διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Reconstructive Surgery and Wound Management of the Dog and Cat

Επιμέλεια σύνταξης: Jolle Kirpensteijn και Gert ter Haar
Εκδόσεις: CRC press, 2013

v3i1 ergaleia 2Το βιβλίο «Reconstructive Surgery and Wound Management of the Dog and Cat» το οποίο έχουν επιμεληθεί με μεγάλοι προσοχή οι Jolle Kirpensteijn και Gert ter Haar, με τη συνδρομή 6 ακόμη καταξιωμένων χειρουργών προερχόμενων από τις Κτηνιατρικές Σχολές της Ουτρέχτης και του Λονδίνου αποτελεί ουσιαστικά έναν έγχρωμο άτλαντα που παρουσιάζει βήμα προς βήμα τις χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης των ιστών. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο και είναι έγχρωμο. Αποτελείται από 240 σελίδες, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από 584 έγχρωμες εικόνες, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική έκταση του βιβλίου. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο απεικονίζονται πραγματικοί ιστοί, είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ οι λεζάντες που το συνοδεύουν είναι ιδιαίτερα επεξηγηματικές. Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι οι φωτογραφίες απεικονίζουν όλοι την πορεία της αποκατάστασης, από την αναγνώριση της βλάβης μέχρι και την ίαση, καθιστώντας το πολύτιμο βοήθημα τόσο για τον κτηνίατρο καθώς μπορεί να εκτελέσει εύκολα βήμα προς βήμα την τεχνική που περιγράφεται αλλά και να ελέγχει στενά την πορεία αποκατάστασης όσο και για τον ιδιοκτήτη ο οποίος με τη βοήθεια τον εικόνων μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση του ζώου του και να αντιληφθεί ποια θα είναι η εξέλιξη του ζώου του εφόσον εφαρμοστούν οι κατάλληλες τεχνικές.

Το βιβλίο καλύπτει τα ελλείμματα δέρματος λόγω τραυματισμού ή αφαίρεσης όγκων τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα, ενώ αναφέρονται και όλες οι τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν ανά περιστατικό. Αρχικά στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου δίνονται οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των τραυμάτων στα ζώα συντροφιάς και στη συνέχεια περιγράφονται με τη συνδρομή κατάλληλα επιλεγμένων εικόνων οι τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την περιοχή του σώματος που πρέπει να αποκατασταθεί (προσωπικό και σπλαχνικό κρανίο, βλέφαρα, τράχηλος, θώρακας, κοιλιά, πρόσθια και οπίσθια άκρα).

Αυτό που περιγράφει τελικά καλύτερα αυτό το εντυπωσιακό βιβλίο είναι η παρατήρηση του ενός εκ των επιμελητών σύνταξης, του Jolle Kirpensteijn, που χαριτολογώντας στον πρόλογο το προσομοιάζει με εικονογραφημένο βιβλίο μαγειρικής που σου επιτρέπει να εκτελέσεις με ακρίβεια τη συνταγή ενώ παράλληλα σου προτείνει και διάφορες εναλλακτικές συνταγές για τα ίδια υλικά, επισημαίνοντας βέβαια ότι όλοι οι μάγειρες δεν εκτελούν με την ίδια ακρίβεια και επιτυχία την ίδια συνταγή ακόμη και όταν διαθέτουν τα ίδια υλικά και τις ίδιες οδηγίες εφιστώντας έτσι την προσοχή στον αναγνώστη για ορθολογική χρήση του βιβλίου ανάλογα με τις δυνατότητές του.

 

Ferrets, Rabbits, and Rodents: Clinical Medicine and Surgery, 3rd edition

Επιμέλεια σύνταξης: Katherine Quesenberry και James W. Carpenter
Εκδόσεις: Saunders, 2012

v3i1 ergaleia 3Το βιβλίο «Ferrets, Rabbits, and Rodents: Clinical Medicine and Surgery» γνωστό και ως το «ροζ βιβλίο» το οποίο έχουν επιμεληθεί οι Katherine Quesenberry και James W. Carpenter, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς στον τομέα τον εξωτικών ζώων, αποτελεί ένα βιβλίο αναφοράς των πιο συχνών παθήσεων του κουναβιού, του κουνελιού και των διαφόρων ειδών τρωκτικών. Η 3η έκδοση του βιβλίου είναι γραμμένη στην αγγλική γλώσσα, έχει μαλακό εξώφυλλο και είναι έγχρωμη. Αποτελείται από 608 σελίδες, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από 400 περίπου φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα που βοηθούν στη καλύτερη κατανόηση των διαγνωστικών, χειρουργικών και θεραπευτι- κών τεχνικών που εφαρμόζονται στα μικρά θηλαστικά.

Η νέα αυτή έκδοση έχει εμπλουτιστεί με τις νεότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ζωοανθρωπονόσους που σχετίζονται με τα μικρά θηλαστικά και τις νέες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε κάθε είδος ζώου δίνοντας λεπτομερείς, βήμα προς βήμα, οδηγίες για την εκτέλεσή τους συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με το είδος του ζώου, ενώ κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε επιμέρους τμήματα. Αρχικά σε κάθε κεφάλαιο δίνονται οδηγίες για τις συνθήκες διαβίω- σης και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε είδους και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα συχνότερα εμφανιζόμενα νοσήματα ανάλογα με το σύστημα του οργανισμού που πάσχει. Η προσθήκη ενός ακόμη κεφαλαίου που πραγματεύεται τα νοσήματα των οφθαλμών είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της έκδοσης καθώς περιέχει πληροφορίες που δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα συγκεντρωμένες σε ένα βιβλίο. Τα δύο τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε γενικά θέματα που αφορούν σε όλα τα μικρά θηλαστικά, όπως η χορήγηση αναισθησίας, η ανάγνωση των ακτινογραφημάτων τους, η οδοντιατρικής φροντίδα, η ερμηνεία των εργαστηριακών εξετάσεων και άλλα καθώς και στα φάρμακα που δύναται να τους χορηγηθούν και στα δοσολογικά σχήματα που προτείνονται, αντίστοιχα. Πρόκειται λοιπόν για ένα καλογραμμένο, πρακτικό και χρήσιμο βιβλίο που αφορά στα μικρά θηλαστικά απαραίτητο σε κάθε ιατρείο ζώων συντροφιάς που ασχολείται λιγότερο ή περισσότερο με τα εξωτικά ζώα.
Το βιβλίο διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Respiratory diseases of the horse. A problem-orientated approach to diagnosis and management

Επιμέλεια σύνταξης: Laurent L Couetil και Jan F Hawkins
Εκδόσεις: CRC press, 2013

v3i1 ergaleia 4Το βιβλίο « Respiratory diseases of the horse. A problem-orientated approach to diagnosis and management» το οποίο έχουν επιμεληθεί εξ ολοκλήρου οι Laurent L Couetil και Jan F Hawkins, δύο καταξιωμένοι ειδικοί κτηνίατροι, στα αντικείμενα της εσωτερικής παθολογίας και της χειρουργικής του αλόγου, αντίστοιχα. Είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο και είναι έγχρωμο. Αποτελείται από 256 σελίδες, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από 350 έγχρωμες φωτογραφίες και σχηματογραφήματα. Μέσα από το κείμενο του βιβλίου οι συγγραφείς προσπαθούν να βοηθήσουν τον κλινικό κτηνίατρο να προσεγγίσει το περιστατικό με βάση τα συμπτώματα που διαπιστώνονται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Έτσι, ο διαχωρισμός των κεφαλαίων γίνεται με βάση τα συμπτώματα και όχι με βάση το νόσημα από το οποίο πάσχει το ζώο, χωρίς βέβαια να παραλείπεται να γίνεται εκτενής αναφορά στα διάφορα νοσήματα του αναπνευστικού με τα οποία σχετίζεται το συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Αν και για κάποιον που ασχολείται μεγάλο χρονικό διάστημα με την εσωτερική παθολογία και τη χειρουργική του αλόγου τα πρώτα δύο κεφάλαια που πραγματεύονται την ανατομία και τη φυσιολογία του αναπνευστικού συστήματος όπως και το τρίτο κεφάλαιο στο οποίο δίνονται εκτενείς οδηγίες για την εκτέλεση της κλινικής εξέτασης του αναπνευστικού συστήματος του αλόγου μπορεί να μοιάζουν περιττά ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένα, το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το κείμενο και οι πρακτικές συμβουλές που δίνονται τα καθιστούν χρήσιμα και απαραίτητα σε όλους. Στο 4ο κεφάλαιο ο αναγνώστης μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για τον τρόπο εκτέλεσης των βασικών διαγνωστικών τεχνικών (ενδοσκόπηση, βιοψία πνεύμονα, ακτινογραφήματα, συλλογή εκπλύματος από το τραχειοβρογχικό δέντρο) που απαιτούνται συνηθέστερα στην καθημερινή πράξη. Το φωτογραφικό υλικό αυτού του κεφαλαίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύτιμο μιας και είναι σπάνιο να βρεθούν συγκεντρωμένες τόσες πολλές και καλές εικόνες που να αφορούν σε διαγνωστικές τεχνικές σε ένα μόνο βιβλίο. Το κλινικό κομμάτι του βιβλίο, βασισμένο στα συμπτώματα, αποτελεί άριστο εγχειρίδιο για τον κλινικό που τον βοηθά να στοιχειοθετήσει εύκολα τη λίστα της διαφορικής διάγνωσης. Τέλος, το τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο περιγράφονται οι συγγενούς αιτιολογίας ανωμαλίες του αναπνευστικού συστήματος του αλόγου αποτελεί πολύτιμο βοήθημα ακόμη και για τον πιο έμπειρο κτηνίατρο, μιας και περιγράφει παθολογικές καταστάσεις που διαγιγνώσκονται σπάνια.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet