Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Κρημνός της στοματικής γωνίας. Παρουσίαση 4 περιστατικών σε σκύλους και γάτες


Αγγέλου Β. Κτηνίατρος, MSc, Διδάκτορας Χειρουργικής Ζώων Συντροφιάς, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Θώμας Α. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Ζώων Συντροφιάς, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Ηλιάδης Π. Κτηνίατρος, MSc, Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Παπάζογλου Λ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής Χειρουργικής Ζώων Συντροφιάς, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η περιγραφή 4 περιστατικών στα οποία πραγματοποιήθηκε εξαίρεση νεοπλασιών στην περιοχή του προσώπου και σύγκλειση με τη χρήση του κρημνού της στοματικής γωνίας για την κάλυψη του ελλείμματος.

Υλικά και μέθοδοι

Τέσσερις κρημνοί της στοματικής γωνίας πραγματοποιήθηκαν σε δυο σκύλους και δυο γάτες ύστερα από την εξαίρεση νεοπλασμάτων στην περιοχή του προσώπου. Τα νεοπλάσματα εντοπίζονταν στην παρειά (2), στο επιρρίνιο (1) και στην υποκόγχια χώρα (1). Για τη δημιουργία του κρημνού της στοματικής γωνίας το άνω όριο του κρημνού σχεδιάστηκε κοιλιακά του ζυγωματικού τόξου μέχρι τη μεσότητα της πτέρυγας του άτλαντα και για το κάτω όριο σχεδιάστηκε μια παράλληλη τομή κοιλιακά κατά μήκος του κάτω χείλους της κάτω γνάθου.

Αποτελέσματα

Τα νεοπλάσματα που εξαιρέθηκαν ήταν μαστοκύττωμα των χειλέων σε έναν σκύλο (n=1), σάρκωμα στο επιρρίνιο σε έναν σκύλο (n=1), νεόπλασμα του ελύτρου των περιφερικών νεύρων στην παρειά σε μία γάτα (n=1) και ινοσάρκωμα στην υποκόγχια χώρα σε μία γάτα (n=1). Στις μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαβάνονταν η νέκρωση του άκρου του κρημνού στους 2 σκύλους (n=2) και το οίδημα του κρημνού στον 1 σκύλο (n=1). Η περιοχή της νέκρωσης εξαιρέθηκε χειρουργικά και η επούλωση ολοκληρώθηκε κατά δεύτερο σκοπό. Στη γάτα με το ινοσάρκωμα έγινε ευθανασία 1 μήνα μετά την χειρουργική επέμβαση λόγω πεπτικού λεμφώματος. Στον επανέλεγχο μετά από διάμεσο χρόνο 2 μηνών οι κρημνοί είχαν επουλωθεί πλήρως με καλό αισθητικό αποτέλεσμα, αποδεκτό από τους ιδιοκτήτες.

Συμπεράσματα

Ο αξονικός κρημνός της στοματικής γωνίας είχε πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την κάλυψη μεγάλων ελλειμμάτων στην περιοχή του προσώπου με λίγες μετεγχειρητικές επιπλοκές και θα πρέπει να αποτελεί εναλλακτική λύση για τη σύγκλειση μεγάλων ελλειμμάτων στα οποία δε μπορεί να γίνει σύγκλειση κατά πρώτο σκοπό.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet