Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Αναισθητική διαχείριση κατά την λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή σκύλων χωρίς θετικό αερισμό: Αναφορά δύο περιστατικών


Κολιού Ε. Κτηνίατρος, Μετεκπαιδευόμενη στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη | Βαρκούλης Κ. Κτηνίατρος, MSc, Ειδικευόμενος Ευρωπαΐκού Κολλεγίου Αναισθησιολογίας Αναλγησίας, Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη | Βερβερίδης Χ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Μαιευτική και Φυσιοπαθολογία της Αναπαραγωγής των Ζώων Συντροφιάς, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστήμων Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσα λονίκη | Καζάκος Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής Χειρουργικής και Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Κλινική Ζωών Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή

Κατά την λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα στην περιτοναϊκή κοιλότητα και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης έως 15 mmHg, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον θετικό αερισμό κατά την διάρκεια της επέμβασης. Σκοπός της μελέτης είναι η αναφορά δύο περιστατικών σκύλων που υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή και κατά την αναισθητική διαχείριση δεν χρειάστηκε θετικός αερισμός.

Υλικά και μέθοδοι

Στην μελέτη αναφέρονται δύο περιστατικά υγιών θηλυκών σκύλων, σωματικού βάρους 26 κιλών, που προσκομίστηκαν για προληπτική λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή με την τεχνική των 2 θυρών. Το αναισθητικό πρωτόκολλο περιελάβανε για προνάρκωση δεξμεδετομιδίνη, τραμαδόλη και μελοξικάμη, για εγκατάσταση προποφόλη και για διατήρηση ισοφλουράνιο σε 100% Ο2. Η παρακολούθηση των ζωτικών λειτουργιών έγινε με την χρήση ηλεκτροκαρδιογράφου, οξύμετρου, καπνογράφου, αρτηριακού καθετήρα για τη μέτρηση αερίων αίματος και άμεσης αρτηριακής πίεσης. H εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα στην κοιλιακή κοιλότητα ρυθμίστηκε έτσι ώστε να μην ξεπεράσει η ενδοκοιλιακή πίεση τα 5mmHg.

Αποτελέσματα

Διεγχειρητικά, το τελοεκπνευστικό διοξείδιο του άνθρακα δεν μεταβλήθηκε πριν και μετά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, ο όγκος αναπνοής κυμαινόταν από 14 ml/kg έως 16 ml/kg και ο κορεσμός τη αιμοσφαίρίνης σε οξυγόνο δεν μειώθηκε κάτω από 97%. Επιπλέον, η καρδιακή συχνότητα κυμαινόταν από 85 έως 100 παλμούς/λεπτό, ενώ, μετά την εμφύσηση, παρατηρήθηκε αύξηση της μέσης αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 20mmHg. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι χειρουργικές συνθήκες, δηλαδή η ορατότητα και η προσβασιμότητα, αναφέρθηκαν ως απολύτως ικανοποιητικές.

Συμπεράσματα

Η εφαρμογή ενδοκοιλιακής πίεσης με εμφύσηση διοξειδίου του άνθρακα έως 5 mmHg κατά τη λαπαροσκοπική ωοθηκεκτομή στο σκύλο, ενδέχεται να επιτρέψει την αυτόματη αναπνοή του ασθενούς.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet