Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Τροποποιημένη λαρυγγοπλαστική σε ίππο με υποπλαστική μυϊκή ακρολοφία του αρυταινοειδούς χόνδρου


Ζαμπούλη Δ.A. Κτηνίατρος, Επίκουρος καθηγήτρια, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη | Τσέλιου Α. Μετεκπαιδευόμενη Κτηνίατρος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη | Τουτουδάκη Ζ. Μετεκπαιδευόμενη Κτηνίατρος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη | Διακάκης Ν. Κτηνίατρος, Καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

Εισαγωγή

Παραδοσιακά, η ημιπληγία του λάρυγγα του ίππου αντιμετωπίζεται ευρέως με λαρυγγοπλαστική και ταυτόχρονη εκτομή του βλεννογόνου των λαρυγγικών κοιλιών. Η λαρυγγοπλαστική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ράμματος μεταξύ της μυϊκής ακρολοφίας του αρυταινοειδούς χόνδρου (ΜΑΑΧ) και του κρικοειδούς χόνδρου. Η επέμβαση αυτή επιτυγχάνει τη μόνιμη, μερική απαγωγή του αρυταινοειδούς χόνδρου και διεύρυνση της σχισμής της γλωττίδας.

Κλινικό περιστατικό

Επιβήτορας, 3 ετών, φυλής Dutch Warmblood, με εισπνευστική δύσπνοια και λαρυγγοσυριγμό λόγω σοβαρής ημιπληγίας του λάρυγγα προσκομίστηκε για λαρυγγοπλαστική και ετερόπλευρη εκτομή της λαρυγγικής κοιλίας. Στη χειρουργική επέμβαση, κατά το διαχωρισμό του θυρεοφαρυγγικού και κρικοφαρυγγικού μυός για την αποκάλυψη της ΜΑΑΧ, αυτή ψηλαφήθηκε υποπλαστική με συνέπεια την αδυναμία χρήσης της για την καθήλωση του ράμματος. Αποφασίστηκε τροποποίηση της τεχνικής, σύμφωνα με την οποία α) η βελόνα οδηγήθηκε στο σώμα του αρυταινοειδούς χόνδρου στη βάση της υποπλαστικής μυϊκής ακρολοφίας, β) η χρήση του ράμματος CCL Lateral Suture System® 100 lb και, γ) η αμφοτερόπλευρη εκτομή των λαρυγγικών κοιλιών. Στη συνέχεια, τα ελεύθερα άκρα του ράμματος συμπλησιάστηκαν για να ελεγχθεί η σωστή απαγωγή του αρυταινοειδούς χόνδρου και, αφού κρίθηκε ικανοποιητικός ο βαθμός απαγωγής, προσδέθηκαν.

Αποτελέσματα

Η χρήση του συγκεκριμένου ράμματος είχε ως πλεονεκτήματα την αυξημένη ανθεκτικότητα αλλά και την έντονα κυρτή βελόνα, η οποία διευκόλυνε την προσπέλαση στους χόνδρους. Μετεγχειρητικά, επετεύχθη ικανοποιητική απαγωγή του αρυταινοειδούς χόνδρου με ελάχιστο οίδημα και βήχα.

Συμπεράσματα

Η τροποποίηση αυτή της λαρυγγοπλαστικής μπορεί να βρει εφαρμογή σε ίππους που εμφανίζουν υποπλαστική ΜΑΑΧ με ικανοποιητική ανακούφιση του εισπνευστικής δύσπνοιας και του λαρυγγοσυριγμού.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet