Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Οπίσθια γναθεκτομή της κάτω γνάθου, λόγω υποτροπής οδοντογενούς κερατινοκύστης σε ένα σκύλο


Λωρίδα Ο. Κτηνίατρος, Υποψήφια Διδάκτορας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τόντης Δ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας | Πατσίκας Μ. Κτηνίατρος, Ιατρός, Διδάκτορας, Καθηγητής, Εργαστήριο Απεικονιστικής Διαγνωστικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Παπαδημητρίου Σ. Κτηνίατρος, Οδοντίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Οι οδοντογενείς κερατινοκύστεις είναι σπάνιες στο σκύλο. Μετά την αντιμετώπιση τους οι κύστεις αυτές συνήθως δεν υποτροπιάζουν, σε αντίθεση με ανάλογα περιστατικά στον άνθρωπο. Σκοπός της εργασίας είναι η παρουσίαση ενός περιστατικού υποτροπής οδοντογενούς κερατινοκύστης, το οποίο αντιμετωπίστηκε με οπίσθια γναθεκτομή.

Κλινικό περιστατικό

Σκύλος φυλής West Highland terrier, αρσενικός ακέραιος, ηλικίας 12 ετών, προσκομίστηκε στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς, λόγω διόγκωσης στο οπίσθιο τμήμα του αριστερού ημιμορίου της κάτω γνάθου. Ο σκύλος ήταν καταπτωτικός, ενώ η διόγκωση ήταν επώδυνη. Από την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας και τα ενδοστοματικά ακτινογραφήματα, διαπιστώθηκε ακτινοδιαυγής περιοχή στην περιοχή του δεύτερου και τρίτου γομφίου. Λήφθηκαν ιστοτεμάχια για ιστοπαθολογική εξέταση και τα δόντια, μαζί με το υλικό που τα περιέβαλε εξαιρέθηκαν. Η ιστοπαθολογική εξέταση έδειξε πως επρόκειτο για οδοντογενή κερατινοκύστη. Έξι μήνες αργότερα παρατηρήθηκε κατά την κλινική εξέταση του σκύλου στην ίδια περιοχή ένα συρίγγιο. Πραγματοποιήθηκε υπολογιστική τομογραφία στην οποία διαπιστώθηκε αλλοίωση η οποία εκτεινόταν από τον πρώτο γομφίο μέχρι την κορωνοειδή απόφυση. Αποφασίστηκε και διενεργήθηκε οπίσθια γναθεκτομή, με το πρόσθιο όριό της να βρίσκεται σε υγιείς ιστούς.

Αποτελέσματα

Το ζώο έφαγε μαλακή τροφή από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ δεκαπέντε μέρες αργότερα άρχισε να τρώει ξηρά τροφή. Ένα χρόνο αργότερα ο σκύλος παραμένει κλινικά υγιής.

Συμπεράσματα

Οι οδοντογενείς κερατινοκύστεις προκαλούν τοπικά έντονη διήθηση και καταστροφή του οστού της γνάθου. Για τη διάγνωση τους απαιτείται ιστοπαθολογική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις. Όταν το επιθήλιό τους δεν εξαιρείται πλήρως, είναι πολύ εκτεταμένες και υποτροπιάζουν, η γναθεκτομή αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, με πολύ καλή πρόγνωση.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet