Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Σπάνιο περιστατικό συνύπαρξης oδοντοφόρου κύστης και αναπλαστικού σαρκώματος της κάτω γνάθου σε νεαρό γάτο


Παπαδάκη Χ. Κτηνίατρος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Λωρίδα O. Κτηνίατρος, Υποψήφια Διδάκτορας, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μπρέλλου Γ. Κτηνίατρος, Διδάκτορας, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Παπαδημητρίου Σ. Κτηνίατρος, Οδοντίατρος, Διδάκτορας, Καθηγητής, Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή

Οι οδοντοφόρες κύστεις περιγράφονται σπάνια στις γάτες, ενώ συνήθως ανευρίσκονται τυχαία κατά την ακτινολογική εξέταση των γνάθων.

Κλινικό περιστατικό

Γάτος 3 ετών, στειρωμένος, κοινής ευρωπαϊκής φυλής προσκομίστηκε στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς με ιστορικό αιφνίδιου άλγους κατά τη μάσηση και αδυναμίας πρόσληψης τροφής. Κατά την κλινική εξέταση παρατηρήθηκαν ήπια παρεκτόπιση του αριστερού ημιμορίου της κάτω γνάθου, σιελόρροια και επώδυνη κλυδάζουσα διόγκωση στην περιοχή του αριστερού κάτω κυνόδοντα (304), ο οποίος απουσίαζε. Η υπολογιστική τομογραφία κεφαλής έδειξε εκτεταμένη λύση του οστού στην τομική μοίρα του σώματος του αριστερού ημιμορίου της κάτω γνάθου και παρουσία κυστικού σχηματισμού ο οποίος εμπεριείχε τον 304 και εκτεινόταν μέχρι τον πρώτο προγόμφιο (307). Στα επιχώρια λεμφογάγγλια δεν εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα. Θεραπευτικά εξαιρέθηκε η οδοντοφόρος κύστη, μαζί με το προσβεβλημένο οστό, από τον κεντρικό τομέα (301) μέχρι και τον 1ο γομφίο (309) του αριστερού ημιμορίου της κάτω γνάθου και ιστοτεμάχια στάλθηκαν για ιστοπαθολογική εξέταση.

Αποτελέσματα

Από την ιστοπαθολογική εξέταση διαπιστώθηκε η παρουσία οδοντογενούς κύστης με πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο, καθώς και κακοήθους νεοπλάσματος συμβατού με αναπλαστικό σάρκωμα.

  Δύο μήνες μετά το χειρουργείο, ο γάτος προσκομίστηκε και πάλι στην Κλινική, λόγω της παρουσίας ευμεγέθους μάζας, ταχέως εξελισσόμενης, ισχυρά προσκολλημένης στο κοιλιακό τμήμα της γλώσσας και στους μαλακούς ιστούς της περιοχής της γναθεκτομής. Το ζώο κατέληξε λίγες ημέρες αργότερα.

Συμπεράσματα

Αν και σπάνια κλινικά περιστατικά, οι οδοντοφόρες κύστεις στη γάτα απαιτούν ολοκληρωμένη διαγνωστική διερεύνηση, καθώς είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εκτεταμένη καταστροφή του οστού της γνάθου ή ακόμα και να συνυπάρχουν με κακοήθη νεοπλάσματα.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet