Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης μικροβιώματος κοπράνων ως συμπληρωματική θεραπεία σε γάτες με χρόνια εντεροπάθεια με μια τυφλή, τυχαιοποιημένη και με χρήση μαρτύρων μελέτη


Καρρά Δ. Α. Υποψήφια Διδάκτορας, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα | Lidbury J.A. Αναπληρωτής Καθηγητής, Gastrointestinal Laboratory, Department of Small Animal Clinical Sciences, Texas A&M University, College Station, TX, USA | Suchodolski J. S. Professor, Texas A&M University, Texas, USA | Steiner J. Distinguished Professor, Texas A&M University, Texas, USA | Ξενούλης Π. Αναπληρωτής Καθηγητής, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα και Adjunct Professor, Texas A&M University, Texas, USA

Εισαγωγή

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεταμόσχευσης μικροβιώματος κοπράνων (ΜΜΚ) ως συμπληρωματική θεραπεία σε γάτες με χρόνια εντεροπάθεια (ΧΕ).

Υλικά και μέθοδοι

Στην μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν 19 γάτες με ΧΕ. Από αυτές, 9 επιλέχθηκαν τυχαία ώστε να λάβουν ΜΜΚ με την μορφή κλύσματος και 10 χρησιμοποιήθηκαν σαν μάρτυρες. Η ένταση των συμπτωμάτων εκτιμήθηκε με το Feline Chronic Enteropathy Activity Index (FCEAI) και η εντερική δυσβίωση με το feline dysbiosis index (DI) την ημέρα πριν λάβουν ΜΜΚ (T0) και 30 μέρες μετά την ΜΜΚ (T1).

Αποτελέσματα

Το FCEAI μειώθηκε σημαντικά και στις δυο ομάδες από την Τ0 στην Τ1. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο DI από την Τ0 στην Τ1 σε καμία από τις δυο ομάδες. Μεταξύ των δυο ομάδων, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στο FCEAI ή στο DI σε καμία από τις δυο χρονικές στιγμές. Στην ομάδα της ΜΜΚ 5 γάτες είχαν αυξημένο DI (>0) στην T0 και παρέμεινε αυξημένο σε 4 από αυτές στην Τ1, ενώ από τις 4 γάτες με φυσιολογικό DI (<0) στην T0 οι 2 είχαν αυξημένο DI στην Τ1.

Συμπέρασμα

Στην μελέτη αυτή ένα κλύσμα ΜΜΚ σαν συμπληρωματική θεραπεία δεν οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του DI 30 ημέρες μετά την χορήγηση σε σύγκριση με το DI των γατών που δεν έλαβαν ΜΜΚ. Μεταξύ των γατών που έλαβαν ΜΜΚ και αυτών που δεν έλαβαν δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στα κλινικά συμπτώματα. Χρειάζονται επιπλέον μελέτες για την ΜΜΚ σε γάτες με ΧΕ ώστε να αποφανθεί η αποτελεσματικότητα της.

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460
iatrikizs@hcavs.gr

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet