Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 3 - Τεύχος 1 - 2014

Περιεχόμενα

 • Bullet31 1

  Άρθρο Σύνταξης

 • Bullet31 2

  Διάγνωση ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο σκύλο

 • Bullet31 3

  ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ.

 • Bullet31 4

  Η παχυσαρκία στο σκύλο και τη γάτα: Ανακαλύπτοντας τον εχθρό σου

 • Bullet31 5

  Στιγμιότυπα από το 5ο Forum της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

 • Bullet31 9

  Λίστα Συνεδρίων
  Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας Τί, πού, πότε ...

 • Bullet31 6

  Πυοθώρακας λόγω παρασίτωσης από Spirocerca lupi σε δύο σκύλους

 • Bullet31 10

  Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

 • Bullet31 7

  Παροράματα

 • Bullet31 11

  Οδηγίες προς τους συγγραφείς

 • Bullet31 8

  Περιφερειακές Διημερίδες 2015 Σεμινάρια Απεικονιστικής Διαγνωστικής

 

Άρθρο Σύνταξης

Το πρώτιστο και ίσως άριστο που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί στην έκδοση του επιστημονικού μας περιοδικού «Ιατρική Ζώων Συντροφιάς» είναι αυτό που οι παλιοί λέγανε Σταχανοφική διάθεση - πρόθεση. Αυτό έχει τη δική του σημασία διότι δουλεύουν άνθρωποι που δεν κάθονται γενικώς, δημιουργούν, παράγουν σκέψεις και συμβάλλουν στην επιστημονική εξέλιξη χωρίς υλική ανταμοιβή!

Θέλω να συγχαρώ προσωπικά τη Διευθύντρια Σύνταξης, κα Κατερίνα Αδαμαμά-Μωραΐτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Π.Θ. και τη βοηθό σύνταξης κα Δήμητρα Παρδάλη, DVM, PhD. καθώς και όλα τα μέλη της συντακτικής επιτροπής.

Διαβάστε Περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ.

Το Μάιο του 2014 το Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απέσπασε θετική αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων (EAEVE – European Association of Establishments for Veterinary Education). Η συγκεκριμένη επιτροπή επισκέφθηκε το Τμήμα Κτηνιατρικής το Φεβρουάριο του 2014 και αξιολόγησε το πρόγραμμα σπουδών, την εκπαίδευση των φοιτητών, την υλικοτεχνική υποδομή, τις κτηριακές εγκαταστάσεις και την ποιότητα των παρεχόμενων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Διαβάστε Περισσότερα

Στιγμιότυπα από το 5ο Forum της ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.

Θεσσαλονίκη, 7-9 Μαρτίου 2014

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 5ο FORUM Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς αποτελεί παρελθόν. 600 σύνεδροι και αντιπρόσωποι εται- ρειών του κτηνιατρικού χώρου που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, στις 7-9 Μαρτίου 2014, δημιούργησαν μια ζεστή ατμόσφαιρα, με γεμάτες συνεδριακές αίθουσες και μια εμπορική έκθεση που αποτέλεσε σημείο συνάντησης των εταιρειών, με κτηνιάτρους των ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα και τη Κύπρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Πυοθώρακας λόγω παρασίτωσης από Spirocerca lupi σε δύο σκύλους

> Περίληψη
Η παρασίτωση από Spirocerca lupi αποτελεί μη συχνό αίτιο πυοθώρακα στο σκύλο. Στην παρούσα μελέτη περιγράφονται δύο περιστατικά πυοθώρακα σε σκύλο λόγω σπειροκέρκωσης. Και τα δύο περιστατικά όπως πρόκυπτε από το ιστορικό ή την κλινική εξέταση παρουσίαζαν οισοφαγική δυσφαγία, που εκδηλωνόταν ως οισοφαγοδυνία ή/και αναγωγές, ενώ το ένα από αυτά είχε κλινικά ευρήματα συμβατά με υπεζωκοτική συλλογή όπως γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κατάπτωση και βυθιότητα των καρδιακών τόνων. Από τα ακτινογραφήματα του θώρακα διαπιστώθηκαν στο πρώτο περιστατικό υπεζωκοτική συλλογή και ένα ακτινοσκιερό μόρφωμα υφής μαλακών μορίων στο οπίσθιο μεσοπνευμόνιο, ενώ αυγά S. lupi ανεβρέθηκαν κατά την κοπρανολογική εξέταση και των δύο σκύλων. Στον πρώτο σκύλο έγινε ευθανασία κατόπιν απόφασης του ιδιοκτήτη, ενώ ο δεύτερος πέθανε αιφνίδια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Η αιτιοπαθογενετική συσχέτιση της σπειροκέρκωσης και του πυοθώρακα αποδείχτηκε κατά τη νεκροτομική εξέταση. Αυτά τα περιστατικά τονίζουν τη σημασία να συμπεριλαμβάνεται η οισοφαγική σπειροκέρκωση στη λίστα της διαφορικής διάγνωσης του πυοθώρακα σκύλων που ζουν σε ενδημικές περιοχές.

Διαβάστε Περισσότερα

Περιφερειακές Διημερίδες 2015

Σεμινάρια Απεικονιστικής Διαγνωστικής

Αρχές του 2015 η ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ. θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο το νέο πρόγραμμα σεμιναρίων ανά την Ελλάδα. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων αφιερώνεται στην Απεικονιστική Κτηνιατρική.
Όπως πάντα, τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν το θεωρητικό μέρος (Σάββατο) και το αντίστοιχο πρακτικό (Κυριακή).

 

Διαβάστε Περισσότερα

Διάγνωση ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο σκύλο

Σύγχρονες χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή της

> Περίληψη
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μία από τις συχνότερες ορθοπαιδικές παθήσεις του σκύλου, που συνήθως οφείλεται σε προοδευτική, αγνώστου αιτιολογίας, εκφύλισή του. Σπάνια, μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, όπως συμβαίνει στον άνθρωπο. Η διάγνωση γίνεται μετά από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, επισκόπησης του σκύλου και εξέτασης της άρθρωσης. Η εκτέλεση δύο ορθοπαιδικών δοκιμασιών, της συρταρωτής κίνησης και της πρόσθιας μετατόπισης – ολίσθησης της κνήμης, είναι οι πιο βασικές. Πρέπει πάντα να λαμβάνονται ακτινογραφίες του γόνατος για να αποκλείονται άλλες παθολογικές καταστάσεις και, επίσης, να λαμβάνονται πληροφορίες σ’ ότι, αφορά τη χρονιότητα της ρήξης. Η θεραπεία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι συντηρητική ή χειρουργική. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πολλές χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία, χωρίς να υπάρχει, μέχρι σήμερα, μελέτη που να αποδεικνύει ότι κάποια τεχνική είναι καλύτερη από την άλλη. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η αντιπαράθεση των ορθοπαιδικών κτηνιάτρων για την επιλογή της καλύτερης τεχνικής.

Διαβάστε Περισσότερα

Η παχυσαρκία στο σκύλο και τη γάτα: Ανακαλύπτοντας τον εχθρό σου

> Περίληψη
Η παχυσαρκία είναι το συχνότερο διατροφικό νόσημα που εμφανίζεται, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπό μορφή πανδημίας στο σκύλο και τη γάτα και προκαλείται όταν η πρόσληψη της ενέργειας υπερβαίνει την απώλειά της με τελικό αποτέλεσμα τη συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό και τη διαταραχή της υγείας του. Ο κατάλογος των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών αλλά και των ουσιών που εκκρίνονται από τον ίδιο τον λιπώδη ιστό και που αποδεδειγμένα έχουν ενεργό συμμετοχή στη ρύθμιση του βάρους του οργανισμού είναι εκτενής. Στους προδιαθετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του νοσήματος συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο, η φυλή και οι συνθήκες διαβίωσης. Οι συνηθέστερες καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι η οστεοαρθρίτιδα, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος, η υπέρταση, η λιποείδωση του ήπατος και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Η αξιολόγηση του βαθμού της παχυσαρκίας στηρίζεται στα ευρήματα της επισκόπησης και της ψηλάφησης του ζώου λαμβάνοντας υπόψη προκαθορισμένες κλείδες. Στόχος του θεραπευτικού πλάνου που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της είναι η μείωση της πρόσληψης και η αύξηση της απώλειας ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των ημερησίως προσλαμβανόμενων θερμίδων και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας του ζώου. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπισή της είναι η κατανόηση του προβλήματος του ζώου από μεριάς του ιδιοκτήτη και η προθυμία του να συνεργαστεί με τον κτηνίατρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέλος, η επανεκτίμηση του σωματικού βάρους θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία διαστήματα έτσι ώστε το διατροφικό σχήμα να αναπροσαρμόζεται ανάλογα.

Διαβάστε Περισσότερα

Λίστα Συνεδρίων

Η στήλη που ενδιαφέρει όλους μας

Τί, πού, πότε ...

Πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επιστημονικές εκδηλώσεις κτηνιατρικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθη- καν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 στον ελληνικό χώρο. Τα σημαντικότερα συνέδρια, ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό παρατίθενται παρακάτω:

Διαβάστε Περισσότερα

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Kirk’s Current Veterinary Therapy XV»»

Επιμέλεια σύνταξης: John D. Bonagura, DVM, MS, Dipl ACVIM και David C. Twedt, DVM, DipACVIM
Εκδόσεις: Elsevier 2014

Ο 15ος τόμος της σειράς «Kirk’s Current Veterinary Therapy» είναι γραμμένος στην αγγλική γλώσσα, έχει σκληρόδετο εξώφυλλο και είναι ασπρόμαυρος όπως όλοι οι προηγούμενοι της σειράς. Την έκδοσή του έχουν επιμεληθεί οι John Bonagura και David Twedt με τη συνδρομή ακόμη 325 διεθνούς φήμης και κορυφαίων στο είδος τους συ-συγγραφέων (50 περισσότεροι από τον προηγούμενο τόμο). Το βιβλίο αποτελείται από 1456 σελίδες, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από 300 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, αριθμός που κρίνεται επαρκής, τοποθετημένες σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία του.

Διαβάστε Περισσότερα

Οδηγίες προς τους συγγραφείς

Η Ιατρική Ζώων Συντροφιάς (Ι.Ζ.Σ.) είναι δίγλωσσο (δημοσιεύεται στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα) περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), με επιστημονική κριτική επιτροπή και με σκοπό τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των κτηνιάτρων ζώων συντροφιάς.

Το περιοδικό δέχεται εργασίες για κρίση, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευτεί μερικώς ή πλήρως, ή δεν έχουν υποβληθεί ταυτόχρονα για δημοσίευση σε άλλο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο.

Διαβάστε Περισσότερα

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet