hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

ΝΕΟ

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 6 - Τεύχος 1 - 2017

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

10-12 Μαρτίου 2017

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣΜε το 8ο FORUM Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς, που διεξήχθη στις 10-12 Μαρτίου 2017 στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της Ηelexpo στο Μαρούσι, να αποτελεί πλέον παρελθόν η ΕΛΕΚΖΣ επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα εκπαιδευτικό συνεχές. Ως εξειδικευμένος φορέας επιστημονικής επιμόρφωσης για τον κτηνίατρο ζώων συντροφιάς, δημιουργεί συνθήκες ώσμωσης μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και της παγκόσμιας κτηνιατρικής κοινότητας. Επενδύει σε συμμετοχικές εκπαιδευτικές διαδικασίες και δημιουργεί προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των ευκαιριών της «δια βίου εκπαίδευσης» με συνέπεια. Καθιερώνεται στη συνείδηση του έλληνα κτηνιάτρου ως «‡βασικός εταίρος της μάθησης».

Κύριος θεματικός άξονας του φετινού FORUM ήταν η επικαιροποιημένη γνώση για τις λοιμώξεις και τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα των ζώων συντροφιάς. Η επιλογή των μονοθεματικών επιστημονικών εκδηλώσεων είναι ένας θεσμός που, ως έρεισμα, έχει την «ενδελέχεια», κατά το λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, την επίμονη και βασανιστική φροντίδα, το ενδιαφέρον μέχρι εξαντλήσεως ενός αντικειμένου, αλλά και την διαρκή προσπάθεια κάποιου να κάνει αυτό που οφείλει.

Ο επιστημονικός κορμός του συνεδρίου εκτυλίχθηκε σε δύο παράλληλες αίθουσες ενώ η επιτυχημένη Στρογγυλή Τράπεζα, η οποία προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των συνέδρων, παρουσίασε θέματα καίρια για τον σύγχρονο κτηνίατρο σχετιζόμενα με το μείζον πρόβλημα της αντοχής στα αντιμικροβιακά, την επιλογή των κατάλληλων αντιμικροβιακών, τη βελτιστοποίηση των δοσολογικών σχημάτων, καθώς και την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών στην κλινική πράξη.

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Στο 8ο FORUM προσκλήθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους 36 διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι ομιλητές, ενώ παρουσιάστηκαν 53 ελεύθερες ανακοινώσεις και σύντομες εισηγήσεις. Φέτος για πρώτη χρονιά η ΕΛΕΚΖΣ, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών αλλά και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της συμμετοχής των νέων επιστημόνων, εγκαινίασε τις ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις (e-posters). H προβολή των e-posters έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο, στην «καρδιά» του εκθεσιακού χώρου, με τη χρήση τεσσάρων οθονών και τη δυνατότητα επιλογής από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν την ανακοίνωση της προτίμησής τους. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάστηκαν 12 ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, και φιλοξενήθηκε με τον καλύτερο τρόπο το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Η επιστημονική δομή περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα πρακτικών προσυνεδριακών εκδηλώσεων για κτηνιάτρους με θεματικά κέντρα: τις Απλές Οφθαλμολογικές Χειρουργικές Επεμβάσεις και το Εργαστήριο Ραμμάτων και Ραφών, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα για πρώτη χρονιά και ένα θεωρητικό σεμινάριο για βοηθούς κτηνιατρείων και κλινικών ζώων συντροφιάς, στοχεύοντας πάντα στην παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξάλλου παρουσίασε η επιστημονική συνάντηση της I.V.S.A. στην οποία οι φοιτητές είχαν, με πρωτοβουλία της ΕΛΕΚΖΣ, την ευκαιρία να ακούσουν ξένους διακεκριμένους ομιλητές σε διαλέξεις για την πληθυσμιακή υγιεινή.

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Α. ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«ΟΙ ΑΠΛΕΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Β. ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΡΑΦΩΝ»

 

Το κοινωνικό μήνυμα που λειτούργησε ως επιστέγασμα του επιστημονικού κορμού του FORUM σχετίζεται με την παγκόσμια ιδέα της «Ενιαίας Υγείας», όπως αυτό υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την WSAVA ,σε μια προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι ο άνθρωπος, τα ζώα και το περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η αντίληψη της «Ενιαίας Υγείας», που ουσιαστικά επικοινωνεί τη συλλογικότητα της ευθύνης ανάμεσα σε ιατρούς και κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων, υποστηρίχθηκε ένθερμα από τους προσκεκλημένους ομιλητές. Εμφύσησε ταυτόχρονα την ελπίδα για στενή συνεργική δράση και αλληλεπίδραση των συναφών επιστημονικών κοινοτήτων για τη διασφάλιση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Η επιτυχία του 8ου FORUM χρεώνεται στη συγκινητική αφοσίωση του προσωπικού της ΕΛΕΚΖΣ, στους 20 εθελοντές φοιτητές των δύο Κτηνιατρικών Σχολών, στην άριστη επικοινωνία των μελών της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, στους χορηγούς που σχεδόν σε «οικογενειακό κλίμα» απέδειξαν έμπρακτα την σύμπλευση τους με το όραμα και τους σκοπούς της ΕΛΕΚΖΣ αλλά κυρίως στους 600 εγγεγραμμένους συνέδρους (435 κτηνίατροι, 115 φοιτητές κτηνιατρικής και 50 βοηθοί κτηνιατρείων) που δήλωσαν ενεργή και αποφασιστική παρουσία με τις παρεμβάσεις και τη συμμετοχή τους. Δικαίωσαν όλοι τον ορισμό της ομάδας με κοινή βλέψη και εστιασμένη επιδίωξη και τους ευχαριστώ θερμά.

Σε μια εποχή που η άσκηση της κτηνιατρικής πράξης αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η επικαιροποιημένη γνώση αποτελεί μια επαρκή στρατηγική, ένα εφόδιο για την παραγωγή ανταγωνιστικού επιστημονικού έργου. Η σημαντική υπεραξία της γνώσης που διαθέτουμε μας καθιστά «ισχυρούς», ταυτόχρονα όμως υπεύθυνους για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ιατρεία μας. Οι επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΛΕΚΖΣ φιλοδοξούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην Κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα.

Ευελπιστώντας να ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες σας, ευχαριστούμε όλους όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

Αντικατοπτρίζοντας το λόγο του Αριστοτέλη:

«Είμαστε αυτό που κάνουμε κατ’ επανάληψη. Ως εκ τούτου, η Αριστεία δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια».

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου FORUM

Βασιλική Σταθοπούλου

 

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 

Στα πλαίσια του 8ου Forum της ΕΛΕΚΖΣ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10-12 Μαρτίου 2017, βραβεύτηκαν οι δύο καλύτερες προφορικές ελεύθερες ανακοινώσεις, που είναι εκείνες που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία μετά την άθροιση των βαθμών των δύο κριτών-μελών της Επιστημονικής Επιτροπής και του συντονιστή της συνεδρίας όπου παρουσιάστηκε κάθε ελεύθερη ανακοίνωση.

8ο Forum ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣΣτην κατηγορία “προφορική ελεύθερη ανακοίνωση από ελεύθερο επαγγελματία”, το μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσε η εργασία του κ. Λιονάκη Αντώνιου με τίτλο: “Ελάχιστα επεμβατική οστεοσύνθεση με χρήση εξωτερικής οστεοσύνθεσης χωρίς χειρουργική προσπέλαση στην εστία του κατάγματος: 5 περιστατικά”, ενώ στην κατηγορία “προφορική ελεύθερη ανακοίνωση από ακαδημαϊκό” η εργασία του κ. Δελή Γεώργιου με τίτλο “Πρώτη απομόνωση ανθεκτικών στις καρμπαπενέμες βακτηρίων από ζώα συντροφιάς στην Ελλάδα: ένας απειλητικός εχθρός προ των πυλών”.

Εκτός από το πιστοποιητικό βράβευσης, οι συνάδελφοι που ανακοίνωσαν τις παραπάνω εργασίες έλαβαν δωροεπιταγή αξίας 80€, προσφορά του εκδοτικού οίκου «Ροτόντα» για την αγορά επιστημονικού συγγράμματος.

 

 

Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 8ου Forum,

Μαθιός Μυλωνάκης

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet