hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 4 - Τεύχος 1 - 2015

Νέα εργαλεία για τον κτηνίατρο των ζωών συντροφιάς

«Ιατρική της γάτας»

Επιμέλεια σύνταξης: Τ. Ράλλης
Εκδόσεις: Παρισιάνου

ergal 1Το εγχειρίδιο «Ιατρική της γάτας» αποτελεί την πρόσφατη συνέχεια της συγγραφικής δραστηριότητας της BSAVA σ’ ότι αφορά τα βιβλία βασικής γνώσης για την ιατρική των ζώων συντροφιάς. Το παρόν βιβλίο αποτελεί μία εύκολα προσβάσιμη πηγή πρακτικών συμβουλών σχετικών με την διαχείριση των συνηθέστερων προβλημάτων της γάτας που ο κλινικός κτηνίατρος αντιμετωπίζει ως πρώτης γνώμης. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναπτύσσονται λεπτομερώς γενικά θέματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την άσκηση της ιατρικής στην γάτα, όπως τεχνικές συγκράτησης και κλινικής εξέτασης, τρόποι χειρισμού του ζώου και ενέργειες που καθιστούν τον περιβάλλοντα χώρο φιλικό για την άσκηση της ιατρικής στο συγκεκριμένο ζωικό είδος . Αναγράφονται επίσης οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης νοσημάτων και συζητούνται οι ενδεικνυόμενοι θεραπευτικοί χειρισμοί. Σε άλλο τμήμα του βιβλίου αναπτύσσονται θέματα με οδηγό το κλινικό πρόβλημα εστιάζοντας στην διαγνωστική προσέγγιση και στην αντιμετώπιση κοινών νοσημάτων όπως της αλωπεκίας, της πολυδιψίας και των επιληπτικών κρίσεων. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα του βιβλίου εστιάζεται στην ανάλυση των συνηθέστερων νοσημάτων της γάτας με βάση τα συστήματα του οργανισμού και με έμφαση στην αντιμετώπισή τους.

Οι συγγραφείς των επί μέρους κεφαλαίων έχουν επιλεγεί με προσοχή και με κριτήριο την εμπειρία και τον τρόπο προσέγγισης των επιμέρους νοσημάτων στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στο ανά χείρας βιβλίο ο κλινικός κτηνίατρος μπορεί να βρει επιστημονικές απαντήσεις στα περισσότερα και συχνότερα στην πράξη προβλήματα της γάτας, να τα αντιμετωπίσει σύμφωνα με το διαθέσιμο ποσό χρημάτων από τον ιδιοκτήτη και τέλος να οργανώσει την παραπομπή του ζώου σε κλινική δεύτερης γνώμης.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ακόμη μια καινοτομία, αυτή του «πρακτικού- συνοπτικού οδηγού αναφοράς» (QRGs) στον οποίο παρουσιάζονται πρακτικές συμβουλές, τεχνικές και θεραπευτικά σχήματα με τρόπο εύκολα αναγνωρίσιμο. Τέλος, την όλη δομή της ύλης συμπληρώνουν πολλοί πίνακες και φωτογραφίες.

Το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για τους νέους κτηνιάτρους, για κτηνιάτρους με ιατρεία πρώτης γνώμης, όπως επίσης για φοιτητές και νοσοκόμους.

Περιεχόμενα: Ιατρείο φιλικό στις γάτες, Προληπτική ιατρική ανάλογα με το ηλικιακό στάδιο της γάτας, Πρακτική θεραπευτική, Επείγουσα ιατρική, Συχνά νοσήματα της γάτας, Aντιμετώπιση των δερματοπαθειών, Οδοντικές παθήσεις και η θεραπεία τους, Αντιμετώπιση παθήσεων του οφθαλμού, Θεραπεία των παθήσεων του καρδιαγγειακού, Θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, Αντιμετώπιση των γαστρεντερικών νοσημάτων, Αντιμετώπιση ηπατικών και παγκρεατικών νοσημάτων, Αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού, Αντιμετώπιση ενδοκρινοπαθειών, Αντιμετώπιση της αναπαραγωγής και οι σχετικές παθολογικές καταστάσεις, Αντιμετώπιση των καταγμάτων και των ορθοπαιδικών παθήσεων, Αντιμετώπιση των νευρολογικών και των νευρομυικών νοσημάτων, Αντιμετώπιση διαταραχών της συμπεριφοράς, Λοιμώδη νοσήματα, Αντιμετώπιση των αιματολογικών διαταραχών, Αντιμετώπιση των συχνών νεοπλασμάτων της γάτας, Παράρτημα: Ραφές, Ευρετήριο.

«Clinical veterinary advisor: dogs and cats»

Επιμέλεια σύνταξης: Γ. Μπρέλλου
Εκδόσεις: Elservier

ergal 2Το “Clinical veterinary advisor: dogs and cats” αποτελεί αξιόλογη πηγή δεδομένων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου γνώση τόσο στον κτηνί- ατρο όσο και σε εξειδικευμένους παρασκευαστές, καθώς και σε φοιτητές. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς σχετικά με τα νοσήματα του σκύλου και της γάτας είτε αφορούν μεθόδους αντιμετώπισης είτε εργαστηριακές δοκιμές. Η Τρίτη έκδοση αυτού του βιβλίου εμφανίζεται πλήρως ενημερωμένη, ενώ δίνει έμφαση σε πολυάριθμα νέα κεφάλαια που πραγματεύονται ό, τι νεότερο συμβαίνει στο χώρο της κλινικής κτηνιατρικής. Επιπλέον παρέχει δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση στην πλήρη έκδοση του βιβλίου με το σύνολο των φωτογραφιών, 148 επιπλέον κεφάλαια στα οποία αναπτύσσονται σπανιότερα αντικείμενα μελέτης ή δίδονται επιπρόσθετες πληροφορίες για εκείνα που ήδη περιγράφονται στο βιβλίο, πολυάριθμα βίντεο που καταδεικνύουν σημαντικά ευρήματα (χωλότητες, υπερηχογραφήματα), ενημερωμένο συνταγολόγιο, καθώς και δελτία επιμόρφωσης πελάτη στην Αγγλική και την Ισπανική γλώσσα. Η διάθεση του βιβλίου σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή, προσφέρει τη δυνατότητα στον κλινικό κτηνίατρο να το συμβουλεύεται στο ιατρείο, αλλά και οπουδήποτε κι αν βρίσκεται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. Η ταξινόμηση των παθολογικών καταστάσεων με αλφαβητική σειρά διευκολύνει τον κλινικό στην προσέγγιση του περιστατικού που καλείται να διαχειριστεί κάθε φορά. Η αξιόπιστη και πλήρης επικαιροποίηση του βιβλίου αυτού με τα τελευταία δεδομένα της επιστήμης επισφραγίζεται με τις υπογραφές πολυάριθμων, διεθνούς κύρους συγγραφέων που συνέβαλαν στη ολοκλήρωση αυτού του πονήματος.

«Feline soft tissue and general surgery»

Επιμέλεια σύνταξης: Γ. Μπρέλλου
Εκδόσεις: Saunders

ergal 3Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο πόνημα που αφορά αποκλειστικά τη χειρουργική μαλακών μορίων και την γενική χειρουργική της γάτας. Ένα βιβλίο που έλειπε από τη φαρέτρα του μάχιμου κλινικού κτηνιάτρου ο οποίος καλείται να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, εκτός των άλλων, και για έγκυρη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση των χειρουργικών περιστατικών της γάτας.

Για την καλύτερη οργάνωση και ευκολότερη χρήση από τον αναγνώστη το βιβλίο χωρίζεται σε επτά μέρη που με τη σειρά τους εξειδικεύονται σε επιμέρους κεφάλαια. Τα πρώτα τρία μέρη αφορούν την προεγχειρητική, την διεγχειρητική και μετεγχειρητική αξιολόγηση και φροντίδα, τις βασικές αρχές αναισθησίας, αναλγησίας, μετάγγισης αίματος και διατροφής του ασθενούς, τον χειρουργικό εξοπλισμό καθώς και θεμελιώδεις αρχές διαγνωστικής προσέγγισης, χειρουργικής αντιμετώπισης και επικουρικής θεραπείας σε ογκολογικά περιστατικά. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέρη πραγματεύονται χειρουργικά περιστατικά και σε κάθε κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη περιγραφή της ανατομίας του εκάστοτε πάσχοντος οργάνου ή μέρους του σώματος, και συστήνονται ειδικές εξετάσεις ή απεικονιστικές μέθοδοι για τη διερεύνηση παρόμοιων νοσημάτων. Έπειτα, περιγράφονται τα συνηθέστερα νοσήματα που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και ακολουθεί η λεπτομερής περιγραφή των προτεινόμενων χειρουργικών μεθόδων για νοσήματα και κακώσεις που αφορούν την γενική και ογκολογική χειρουργική της γάτας. Οι τεχνικές επεξηγούνται αναλυτικά, βήμα προς βήμα και συνοδεύονται από ειδικά σχηματογραφήματα και πλούσιο, πολύ καλής ποιότητας, έγχρωμο φωτογραφικό υλικό. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι περιγράφονται τόσο οι κλασικές όσο και οι νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης περιστατικών. Το “Feline soft tissue and general surgery”, γραμμένο από συγγραφείς διεθνούς κύρους με διακρίσεις στην επιστημονική κοινότη- τα, μεταξύ αυτών και μιας Ελληνίδας, αφορά ένα βιβλίο που δε θα καταλαμβάνει απλά χώρο με τον όγκο του και θα κοσμεί με το καλαίσθητο σκληρό εξώφυλλο του τη βιβλιοθήκη ενός ιατρείου, αλλά θα αποτελέσει πολύτιμο σύμβουλο για τον κτηνίατρο στο αντικείμενο που αυτό πραγματεύεται.

«Handbook of canine and feline emergency protocols»

Επιμέλεια σύνταξης: Γ. Μπρέλλου
Εκδόσεις: Wiley Blackwell

ergal 4Η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο σκύλο και τη γάτα αποτελεί συχνό αντικείμενο ενασχόλησης του κτηνιάτρου ζώων συντροφιάς. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο, κατάλληλα διαμορφωμένο, ώστε να παρέχει άμεση πρόσβαση σε δεδομένα που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση συνθηκών επείγοντος περιστατικού. Η έξυπνη επιλογή του σπιράλ για εύκολη αλ- λαγή σελίδων και η αλφαβητική ταξινόμηση ανάλογα με την κατηγορία επειγόντων περιστατικών διευκολύνουν τον αναγνώστη. Στη δεύτερη έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα, το βιβλίο εμφανίζεται εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό από ακτινογρα- φίες, υπερηχογραφήματα, ηλεκτροκαρδιογραγήματα, ηχοκαρδιογραφήματα καθώς χαρακτηριστικές μακροσκοπικές εικόνες των ζώων. Το υλικό αυτό ενισχύει το επίπεδο διαγνωστικής χρησιμότητας του βιβλίου. Επιπλέον, παρατηρείται ολοκληρωμένη ενημέ- ρωση των ήδη υπαρχόντων κεφαλαίων με τα νεότερα δεδομένα. Περισσότερα από 165 πρωτόκολλα περιγράφονται λεπτομερώς και περιλαμβάνουν την διαλογή (κατηγοριοποίηση ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας του περιστατικού στα πρώτα λεπτά από την άφιξή του στο ιατρείο), την σταθεροποίηση, καθώς και τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών. Το “Handbook of canine and feline emergency protocols” αποτελεί ιδανικό, σύγχρονο σύμβουλο του κλινικού κτηνιάτρου ζώων συντροφιάς, με χρήσιμα κεφάλαια στα οποία αναπτύσσονται μέθοδοι προσέγγισης επειγόντων περιστατικών, αναλύονται καταστάσεις καταπληξίας, σηψαιμίας, τοξικώσεις, ενώ υπάρχει και ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην λεπτομερή περιγραφή διαφόρων διαγνωστικών τεχνικών. Το βιβλίο συνοδεύεται από πρόσβαση σε ιστοσελίδα με επιπρόσθετες εικόνες, βιντεοσκοπημένο υλικό, υπολογισμούς δοσολογίας φαρμάκων και συνοπτικούς οδηγούς αναφοράς (QRGs).

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet