hjcam logo

Επιστημονικό Περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.)

 

Ιατρική ζώων Συντροφιάς - Τόμος 2 - Τεύχος 1 - 2013

Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

2η Ημερίδα της Ομάδας Περίθαλψης Άγριων Ζώων Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

25 Μαΐου 2013 - Θεσσαλονίκη

Η Ομάδα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – Ο.Π.Α.Ζ. της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. δρα από το 1995 στο χώρο των Κλινικών της Κτηνιατρικής σχολής. Σκοπός αλλά και λόγος ύπαρξης της ομάδας είναι η περίθαλψη και αποθεραπεία ειδών της άγριας πανίδας. Την ομάδα απαρτίζουν φοιτητές - μέλη που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό την καθοδήγηση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων κ. Αναστασίας Κομνηνού. Στα πλαίσια της δράσης της ομάδας, έχουν τύχει αφιλοκερδούς περίθαλψης περισσότερα από 2500 άγρια ζώα κάθε είδους, από όλη την Ελλάδα. Τα περισσότερα από τα ζώα που προσκομίζονται φέρουν τραυματισμούς οφειλόμενους σε ανθρώπινες δραστηριότητες ή/ και την ανθρώπινη αδιαφορία. Στη συνέχεια, και αφού είναι ικανά, τα ζώα αυτά απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό περιβάλλον όπου και ανήκουν.

 Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

Επιπλέον, η ομάδα έχει να επιδείξει ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της άγριας ζωής αλλά και την ανάδειξη του σημαντικότατου ρόλου του κτηνιάτρου σε αυτή, όπως είναι η 1η Ημερίδα της Ο.Π.Α.Ζ. για το “Ρόλο του Κτηνιάτρου στην Άγρια Ζωή”, η ενεργή συμμετοχή μελών της ομάδας μας στην “Εθνική Συνάντηση Νέων Ανταποκριτών Άγριας Ζώης” που διοργανώθηκε από την ΑΝΙΜΑ και η διοργάνωση ενημερωτικών για το κοινό εκδηλώσεων όπως έγινε στον Λευκό Πύργο την Πα- γκόσμια Ημέρα Κτηνιατρικής του 2011 και θα γίνει στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου 2013.

Κινούμενη στο πνεύμα αυτό, η Ο.Π.Α.Ζ. διοργάνωσε φέτος τη 2η Ημερίδα της, με θέμα τις “Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα”. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2013 στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία, γεγονός ελπιδοφόρο για το μέλλον της περίθαλψης της άγριας ζωής στη χώρα μας.

 Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

Η Ημερίδα μας ξεκίνησε με μια παρουσίαση της ομάδας και των δράσεών της από τον Ζαχαρία Βουγιούκαλο, κτηνίατρο πλέον, ο οποίος ως φοιτητής συντόνιζε την ομάδα για τέσσερα χρόνια. Η επόμενη παρουσίαση αφορούσε στη διεθνή σύμβαση CITES, η οποία ρυθμίζει το διεθνές εμπόριο ειδών της άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση, με στόχο την προστασία τους. Ακολούθως, οι καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Κομνηνού Αναστασία, Γεωργοπούλου Ιωάννα και Καζάκος Γεώργιος μίλησαν για τις “Πρώτες Βοήθειες σε Άγρια Ζώα”, τις “Πρώτες Βοήθειες σε Άγρια Πτηνά” και τον “Ρόλο της Αναισθησίας στην παροχή Πρώτων Βοηθειών στα Άγρια Ζώα” αντίστοιχα. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Ημερίδας, έγινε λόγος για τις βασικές αρχές διαχείρισης ενός τραυματισμένου ή άρρωστου ή ορφανού άγριου ζώου. Συγκεκριμένα, οι προσκεκλημένοι μας ομιλητές από τον Αρκτούρο, τη ΜΟΜ, τον Αρίωνα, τον Αρχέλων και την ΑΝΙΜΑ, μας μίλησαν ο καθένας για το ζωικό είδος με το οποίο ασχολείται –αρκούδα/λύκος, φώκια, κητώδη, θαλάσσια χελώνα, πτηνά και λοιπά είδη, αντιστοίχως. Η τελευταία παρουσίαση αφορούσε στο ρόλο των σύγχρονων ζωολογικών κήπων στην περίθαλψη και επανένταξη των άγριων ζώων και πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Ποσάντζη, υπέυθυνο κτηνίατρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Η 2η Ημερίδα της Ο.Π.Α.Ζ. έκλεισε με μεγάλη συ- ναισθηματική φόρτιση, καθώς η κ. Κομνηνού μας είχε ετοιμάσει ένα βίντεο με φωτογραφίες από την περίθαλψη ως έκπληξη ενώ παράλληλα μας απένειμε «Βραβείο Εθελοντή», ένα αναμνηστικό δίπλωμα για όλα τα μέλη της ομάδας που το τρέχον ακαδημαϊκό έτος συμμετείχαν ενεργά στην περίθαλψη των άγριων ζώων που προσκομίστηκαν στην Κλινική, αλλά και για όλα εκείνα τα μέλη που διαχρονικά προσέφεραν τα μέγιστα στην ομάδα.

 Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι μέσα από την εθελοντική συμμετοχή στην Ο.Π.Α.Ζ. ο κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με σπάνια, ενδιαφέροντα είδη και να αποκομίσει μοναδικές και ανεκτίμητες εμπειρίες, καθώς και γνώσεις διδασκόμενος εκτός των άλλων και από τους συμφοιτητές του. Σαφώς, για την ομάδα μας δεν υπάρχουν “καλά” ή “κακά”, όμορφα ή άσχημα, κατοικίδια και μη κατοικίδια ζώα. Η μεταχείριση είναι ίδια για όλα είδη, χωρίς να γίνονται εξαιρέσεις και στηρίζεται στο όραμα ότι η αξία της κάθε μονάδας της άγριας απειλούμενης πανίδας, είναι το λιγότερο ανεκτίμητη. Αυτή είναι άλλωστε και η ιδέα που ακολουθεί η ομάδα, και βάσει της οποίας συνεχίζει, και θα συνεχίζει το έργο της!

 Πρώτες Βοήθειες για την Άγρια Πανίδα

 

 

 

 

 

Επικοινωνία

Ιατρική Ζώων Συντροφιάς

Πύργος Απόλλων
Λουΐζης Ριανκούρ 64
115 23 Αθήνα
Τηλ: 2107759727
Fax: 2107753460

Χορηγός Επικοινωνίας

 
diagnovet